- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Олакшице без преседана: Путин уводи специјални порески режим на Курилима

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин најавио је формирање „специјалног пореског режима без преседана“ који ће уживати пословни кругови на Курилским острвима.
Према његовим речима, предузетници ће бити ослобођени пореза на добит, имовину и земљиште на десет година, а такође ће бити смањени доприноси за осигурање. Поред тога, биће и царинских олакшица.
„Надамо се да ће преференцијални режим на Курилским острвима имати значајне резултате за развој острва, за покретање перспективних пројеката, пре свега у областима као што су туризам, марикултура и прерада“, рекао је Путин на пленарној седници Источног економског форума.
Како је додао, специјални статус моћи ће да користе и стране компаније које послују на Курилским острвима.

Шок за Јапан?

Према мишљењу познатог политичког аналитичара, професора са Универзитета Цукуба у Јапану Ицира Накамурија, изјава председника Путина би за Токио могла да буде шок.

„Изјава председника Путина би за јапанску владу могла да буде велики шок. Ствар је у томе што на северне територије (које Јапан сматра својима) могу доћи компаније из других земаља, поред Јапана. Јапан сматра да је питање северних територија билатерална ствар са Русијом. Ако тамо дођу страни инвеститори, то може бити међународни проблем. Преплитање интереса разних страна отежаће решавање територијалног питања“, сматра експерт.

Према његовом мишљењу, у будућности ће компаније из различитих земаља пословати на Курилским острвима, а уколико Јапан буде претендовао на та острва, наићи ће на отпор не само Русије него и других земаља, јер ће тиме Јапан угрожавати права страних компанија.
„По питању захтева о враћању северних територија Јапан би у будућности могао да буде изолован у свету, нико га неће подржати“, сматра стручњак.
Подсетимо, Москва и Токио од Другог светског рата немају мировни споразум јер Јапан поставља као услов за то враћање острва на које претендује — Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи. Став Москве је да су Јужни Курили ушли у састав Совјетског Савеза након Другог светског рата и да руски суверенитет над њима не може бити доведен у питање.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
РУСИЈА
Путин: Мировни споразум Русије и Јапана мора бити заснован на реалности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала