- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Велика новина у Београду: Како ће изгледати градски превоз – Савом и Дунавом

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Magyshadow/Cropped photo / Нови Београд панорама
Нови Београд панорама - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
Пратите нас
Београд има природни потенцијал за речни превоз које мало који други град има – две пловне реке, од којих се за једну, Дунав, чак и каже да је ауто-пут с 12 трака. Тај потенцијал и даље није искоришћен, али то би ускоро могло да се промени, јер градске власти најављују увођење линијског речног превоза. Шта је све потребно да би он функционисао?
Одборници Скупштине Београда усвојили су прошлог четвртка Одлуку о јавном превозу у линијској пловидби, што ће омогућити да се распише конкурс и затражи партнер за успостављање линијског речног превоза у главном граду. Увођењем тог превоза биће повезано све од Обреновца до Гроцке и до Земуна, укључујући Сурчин.
Биће дефинисани места за станице и услови под којима ће се обављати речни превоз. Тај вид превоза моћи ће да користе грађани који имају картицу за јавни превоз. Према речима заменика градоначелника Београда Горана Весића, на тај начин убрзаће се путовање грађанима који живе на обалама река и смањиће се број аутобуса и гужве на путевима.

Успостављање речног превоза у Београду

Професор Саобраћајног факултета у Београду Владислав Мараш за Спутњик каже да је успостављање линијског речног превоза у главном граду Србије изводљиво и перспективно, али да је пре свега неопходно спровести студије којима би се утврдило које линије би требало формирати и у којим фазама би требало развијати тај подсистем јавног превоза путника.
„Потребно је да имате одговарајућу флоту бродова која ће имати мало другачије карактеристике у односу на оно с чим тренутно располажемо, у смислу брзине пловидбе и потрошње горива. У водном саобраћају је потрошња горива једна од најзначајнијих трошковних категорија. Ако мало повећавате брзину, то значајно повећава трошкове горива. Такве ствари би заиста морале детаљно да се истраже“, предочава Мараш.
© Flickr / George M. GroutasСистем линијског речног превоза мора да буде интегрисан у систем јавног превоза путника
Ушће Саве у Дунав - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
Систем линијског речног превоза мора да буде интегрисан у систем јавног превоза путника
Мараш додаје да систем линијског речног превоза мора да буде интегрисан у систем јавног превоза путника и да би га требало интензивно промовисати како би се људи заинтересовали да га користе.
„Мора се омогућити повезивање тог подсистема са осталим, аутобуским, трамвајским, ако је то могуће. Да ти пристани, односно места укрцавања људи на бродове, не буду далеко од аутобуских станица. Ако путници треба да изађу из аутобуса и пешаче 10, 15 минута да би ушли на брод, од тога нема ништа“, напомиње Мараш.

Вишеструке користи речног превоза

Наш саговорник истиче да такви системи у другим градовима врло ретко функционишу без субвенција и да су вишеструко корисни:
„Није ствар само у томе да ли је то исплативо или није. Постоје и друге друштвено-економске користи које су везане за увођење таквог система, од тога да ћете смањити гужве и на тај начин смањити загађење животне средине, до тога да цена некретнина у окружењу пристана почне да расте. То су ефекти који можда звуче као нешто што није реално, али се заиста постижу“.
Дунав - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2018
Србија покреће на Дунаву два огромна пројекта који је лансирају у врх Европе
Брод на Дунаву - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2019
Спутњик истражује: Како Русија може да опорави речно бродарство у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала