- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амурском тигру више не прети изумирање

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаАмурски тигар Амур у Приморском сафари-парку
Амурски тигар Амур у Приморском сафари-парку - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2021
Пратите нас
Амурски тигар и далекоисточни леопард практично су спасени од претње потпуног изумирања, првенствено захваљујући руским државним програмима за развој националних паркова „Амурски тигар“ и „Земља леопарда“ и активностима организација за заштиту природе, изјавио је директор амурског огранка Светског фонда за дивље животиње Русије Петар Осипов.
„Наше главне врсте већ се налазе испод опасне црте. Број тигрова се повећао. Према подацима центра ‘Амурски тигар’, ради се о 580 јединки. Сматрамо да их има од 540 до 580. Тренутно имамо задатак да се изврши комплетно пребројавање како би се коначно сазнао број јединки. Такође је ван опасне црте још једна ретка врста предатора. То је још једна велика мачка – далекоисточни леопард... Али прерано је за опуштање“, рекао је Осипов за Спутњик на маргинама Источног економског форума.
Он је приметио да је сада целокупно станиште далекоисточног леопарда у Русији укључено у територију Националног парка „Земља леопарда“.
Према привременом попису у Националном парку живи око 110 леопарда.
Осипов је објаснио да животиње не знају за границе. И тигрови и леопарди мирно прелазе из Русије у Кину и обрнуто. Према његовим речима, у Кини је станиште ових мачака веће, али у Русији има мање становника, а шуме су богатије потенцијалним пленом, што је важно за подизање потомства.
Он је напоменуо да је на територији Кине недавно отворен парк тигрова и леопарда, број копитара расте, па постоји нада за повећање броја тигрова и леопарда и са друге стране руске границе.
Прочитајте још:
Младунци амурског тигра тестирали квалитет фото-замке /видео/
Лов на амурског тигра: Неухватљива звер сеје страх у Приморском крају Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала