- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Британски медији: Русија постала највећи извозник жита на свету

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаЖетва пшенице у Новосибирској области
Жетва пшенице у Новосибирској области - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2021
Пратите нас
Русија је за двадесет година прешла дуг пут како би постала највећи извозник жита, пише „Фајненшел тајмс“.
Лист истиче да земља напредује у Евроазији, Африци и Латинској Америци као лидер у пољопривредном извозу, постепено смањујући зависност од нафте, стварајући нова тржишта и постижући нове међународне дипломатске успехе.
Председник Русије Владимир Путин је 2004. године покренуо државни програм развоја пољопривреде заједно са другим националним пројектима чији је циљ био стимулисање финансирања и стварање производње. Циљ је био следећи: гарантовати 80-95 одсто самодовољности у кључним добрима и житу. Деценију касније уведен је „житни устав“ ради побољшања транспарентности тржишта.
„Главни играчи и држава су се договорили да учине тржиште отворенијим за опште добро. Резултат је био веома позитиван“, сматра аналитичарка „Гаспромбанке“ Дарја Снитко. „То је много помогло при извозу“, додала је она.
Санкције којима је Запад покушао да угуши руску економију само су подстакле произвођаче, констатује лист. Убрзо након увођења ограничења, највећа земља по површини на свету постала је највећи извозник пшенице, први пут претекавши Сједињене Америчке Државе и Канаду 2017. године.
Како се наводи у чланку, Русија може да задовољи растућу потражњу за пољопривредним производима, јер има земљиште, воду, луке и железнице.
Русија је 2020. године имала други по количини највећи принос жита у својој историји: бруто жетва житарица износила је 133.465 милиона тона, пшенице – 85.896 милиона тона. Рекордни род остварен је 2017. године, када је пожњевено 135.539 милиона тона жита, укључујући 86.003 милиона тона пшенице. Министарство пољопривреде Русије очекује принос житарица 2021. године на нивоу од 127,4 милиона тона, пшенице – 81 милион тона.
Прочитајте још:
Док свет тресе криза, Русија обара рекорде – за месец дана зарадила 44 милијарди долара
Америка предвиђа: Русија ће имати један од најбољих приноса пшенице у историји
Русија поставила рекорд у извозу хране
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала