- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Јоаникије: Народ који се објединио да брани светиње и веру, заблистао је пред целом васељеном

© Sputnik / Дејан СимићДочек патријарха Порфирија у Подгорици
Дочек патријарха Порфирија у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2021
Пратите нас
Наш народ, који се објединио да брани своје светиње, веру, част, образ, заблистао је и изашао пред лице целе православне васељене као народ одан својој вери и цркви, поручио је вечерас митрополит црногорско-приморски Јоаникије.
Јоаникије је то рекао на платоу испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, уочи чијег обраћања су окупљени узвикивали "Не дамо светиње“.
Митрополит Јоаникије је захвалио свима присутнима, истичући да је патријарх српски Порфирије први пут као новоизабрани патријарх дошао у Црну Гору да јој донесе мир и благослов.
„Ваша света служба је служба помирења и обједињења. Цела Српска православна црква и српски православни народи и сви они који су у вашој јурисдикцији обједињавају се око вас“, рекао је митрополит Јоаникије и додао:
„То нам даје велику радост и снагу и ево вечерас сте овде, ваша светости, поводом нашег устоличења као новоизабраног митрополита црногорско-приморског“.
Митрополит Јоаникије је рекао да се Митрополија црногорско-приморска прославила светошћу, али и много чиме другом - књижевношћу, уметношћу и лепотом светиња.
„У последње време наш народ, који се објединио да брани своје светиње, веру, част, образ и памћење заблистао је и изашао пред лице целе православне васељене као народ одан својој вери и цркви“, рекао је Јоаникије.
Зато му је, додао је, част да поздрави патријарха српског Порфирија у име народа који га и вечерас и сутра дочекује у Црној Гори, пренео је Танјуг.
Дочек патријарха Порфирија у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2021
РЕГИОН
Патријарх Порфирије упитао народ да ли је Јоаникије достојан и добио одговор /видео/
Дочек патријарха Порфирија у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
РЕГИОН
Хаос на Цетињу, величанствен скуп у Подгорици: На реду је устоличење митрополита Јоаникија /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала