- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Овде смо, чак и ако нас Макрон не жели“: Широм Француске протести против ковид пасоша /видео/

© REUTERS / GONZALO FUENTESПротести у Паризу против ковид пасша
Протести у Паризу против ковид пасша - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2021
Пратите нас
Више од 200 протеста против такозваних ковид пасоша одржано је данас широм Француске. Само у Паризу хиљаде људи придружило се митинзима против, како они то називају, кршења људских права.
Хиљаде људи преплавили су у суботу улице француске престонице. Неколико хиљада демонстраната марширало је булеваром Сен-Марсел у југоисточном делу града према Тргу Бастиља.
Демонстранти су носили плакате са натписом „Стоп“, узвикујући „Слобода“ и ударајући у бубњеве. Неки од демонстраната виђени су у жутим прслуцима – симболу масовног протестног покрета који је био активан у Француској око годину и по дана између октобра 2018. и марта 2020.
На Тргу Бастиља полиција је употребила сузавац против групе демонстраната који су покушали да се придруже протесту, рекао је новинар РТ-а Француске Шарл Бодри.
Демонстранти су у неколико наврата покушали да одступе од главне маршруте у Паризу, што је навело полицију да интервенише, јавили су француски медији. Иначе, протести су углавном протекли мирно.
Велики протести одржани су и у другим деловима града. У суботу је у главном граду Француске било заказано укупно пет протеста. Велика група људи окупила се у близини Ајфеловог торња. Демонстранти су носили француске националне заставе и држали велики наранџасти транспарент са натписом „Слобода“.
Скуп код Ајфеловог торња предводио је Флориан Филип, лидер десничарске евроскептичне странке „Патриоте“ и бивши потпредседник Националног окупљања Марин Ле Пен.
Француске власти су саопштиле да очекују да ће између 17.000 и 27.000 људи изаћи на улице главног града Француске. Париз није био једини град у Француској где су се одржали масовни протести против такозваних ковид пасоша.
Између 2.000 и 2.500 демонстраната окупило се и у јужном делу Марсеја. Масовне демонстрације су одржане и у Ници, Тулону и Лилу. У источном француском граду Албертвилу одржан је велики скуп на којем су људи скандирали: „Овде смо, чак и ако нас Макрон не жели“.
У малом граду Валенс који има 63.000 становника, хиљаде људи марширало је улицама.
У суботу је заказано укупно 200 протеста широм Француске. Француске власти саопштиле су да очекују да ће се протестима широм земље придружити између 130.000 и 170.000 људи. Протести се одржавају осми узастопни викенд заредом.
Протести су почели средином јула након што је влада Емануела Макрона увела систем према којем је презентирање потврде о вакцинацији или негативног теста на ковид 19 обавезно за оне који желе посетити ресторане, позоришта, бисокопе и тржне центре или желе путовати возовима, преноси РТ.
Протест у Паризу против ковид пасоша - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Протести у Француској: На хиљаде људи против ковид пропусница /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала