- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта се дешава у организму, ако се бели лук конзумира сваки дан

© pixabayБели лук је права ризница здравља.
Бели лук је права ризница здравља. - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
Пратите нас
Многи сматрају да је бели лук лек против вируса, па је и на почетку пандемије ковида 19 саветовано да се бели лук једе са ђумбиром.
Бели лук утрљавају на нос, једу га за доручак, ручак и вечеру или га носе око врата. Међутим, неким људима се не допада ни мирис ни укус белог лука. Да ли је он баш толико здрав и да ли честа употреба може нашкодити организму?

Јача имуни систем

Мексички научници су открили да бели лук може да стимулише различите типове ћелија које су директно повезане са нашим имунитетом и може да појача заштитну функцију организма. Притом, он није користан само ако се конзумира свеж, већ и у виду екстракта. То су установили и амерички научници који су спровели истраживање на 120 добровољаца, половини је дат екстракт белог лука, а другој половини – плацебо. У групи која је добила екстракт људи или нису оболевали или су у случају да су се и разболели веома брзо оздравили.

Бели лук као средство против микроба

Бели лук може да се бори са девет од 24 бактеријских инфекција и са једном од десет гљива – кандидом парапсилозом. Међутим, научници из Ирске су упозорили да се бели лук може користити само као допунска терапија и да се морају узимати лекови које су преписали лекари.

Побољшава памћење

На Медицинском факултету Универзитета „Тафтс“ у Бостону су открили да бели лук може позитивно да утиче на когнитивне функције и да побољша памћење.

Помаже у лечењу онколошких болесника

Бели лук се може користити и као допунска терапија у неколико облика рака. Он делује на основу својих јединствених антиоксидантских својстава. На Тајланду је спроведено истраживање о значају екстракта белог лука. Научници су установили да се бели лук одлично бори са болестима срца и крвних судова, као и у борби са деменцијом.

Снижава крвни притисак

Бели лук може снизити крвни притисак, али само ако се редовно употребљава, установили су експерти из Индије. Аустралијски научници су навели да је то засновано на чињеници да садржи полисулфиде који омогућавају ћелијама да добију сигнал о елементима који захтевају обнову. То ће помоћи да се крвни притисак избалансира и изједначи ниво артеријског крвног притиска.

Изазива киселину

Поред користи, бели лук може имати и неке нежељене ефекте за организам, сматрају експерти листа „Итдис“. У случају да имате проблема са киселином онда морате ограничити употребу белог лука или га потпуно избацити из исхране.

Изазива надувеност стомака

Бели лук садржи угљене хидрате који се зову фруктани. Они се налазе у пшеници, ражу, луку, шпаргли, грејпфруту, лубеници, пасуљу и индијском ораху. Амерички научници су открили да се нетолеранција на глутен често меша са нетолеранцијом са фруктаном, с обзиром да су симптоми веома слични: надутост стомака, бол у желуцу и грчеви. Међутим, ови симптоми се неће појавити ако се бели лук термички обради.
Тегла са киселим краставцима - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
РУСИЈА
Руски нутрициониста: Три руска јела припремају организам за хладније време
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала