- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бечић: „Ево шта се дешавало 4. септембра“

© Фото : Youtube/Skupština Crne Gore/PrintscreenАлекса Бечић
Алекса Бечић - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
Пратите нас
На Фејсбук профилу Алекса Бечић-Демократе-Демократска Црна Гора објављен је текст са насловом „Ево шта се дешавало 4. септембра, ево ко је изазвао кризу 28. децембра, ево ко је на седницама органа партије доносио одлуке о измештању устоличења, ево ко је доносио одлуке на Цетињу да се устоличење измести“.
„Џаба јефтини и намештени новински чланци, испразне и провидне колумне портпарола одређених политичара и политичких структура. Истина се не може сакрити, колико год да вас жуља. Ако наставимо читати та писања наредних дана, вероватно ћемо прочитати да су Демократе случајно послале ванредно саопштење за јавност пред поноћ у ком су затражили одговорност челника безбедносног сектора ако се не обезбеди устоличење митрополита у Цетињском манастиру, а не би нас изненадило да прочитамо да су они који су, за разлику од премијера, били против устоличења на Цетињу и акције полиције, на крају можда били у хеликоптеру, него их камере нису ухватиле“, пише у саопштењу.
Како се додаје, два су кључна датума у последњих годину дана, 28. и 29. децембар прошле године, када је усвајан Закон о слободи вероисповести, и 4. и 5. септембар ове године, када је устоличен Митрополит црногорско-приморски.
„Прву кризу 28. децембра нису изазвале комите које су биле испред Скупштине у већем броју него на Цетињу, него одлука посланика УРЕ да не гласа за Закон о слободи вероисповести, већ да тог поподнева поднесе оставку. Након тога је уследила невиђена противуставна опструкција Државне изборне комисије и много чега другог и унутра и испред Скупштине Црне Горе“, наводе Бечићеве Демократе.
„Опструкција опозиције, институција система, дела парламентарне већине, решена је храбром и мудром, на Уставу и закону заснованом одлуком председника Скупштине Алексе Бечића, да пред поноћ настави седницу и да Скупштина усвоји Закон о слободи вероисповести“, тврди се у тексту.
Други догађај су дешавања између 4. и 5. септембра, као и дани пре тога, „које су пратиле активности Веселина Вељовића, ДПС-а, али и одлуке Главног одбора ГП УРА да устоличење не треба да се деси на Цетињу“, пише на Фејсбук профилу Алекса Бечић-Демократе.
„Нећемо говорити у име других, али вероватно биће времена и прилике да Црква каже каква су њихова искуства из разговора са деловима руководства безбедносног сектора 4. септембра око могућности устоличења на Цетињу, а и да премијер, који је цело време био одлучан, саопшти ко се другачије од њега односио и евентуално одбијао наређења“, написано је у статусу.
Подсећа да су Демократе „свесне сложености ситуације, мреже коју су неки перфидно плели налик оној 28. децембра, одлучиле да и сада као и тада негде пред поноћ, пошаљемо оштро јавно реаговање и јасно саопштимо да уколико се не обезбеди поштовање Устава и обављање устоличења у Цетињском манастиру, да ћемо тражити одговорност руководилаца безбедоносног сектора који су за то одговорни“.
„Епилог вам је даље познат. Мало вероватно јесте збуњени, јер као и обично, кад неки виде да је акција против које су били завршена успешно, крену да приписују заслуге веће од оних најзаслужнијих. Мисле да ће галамом и јефтиним нарученим медијским текстовима сакрити истину. Мала је Црна Гора да би се истина могла сакрити, а нама је драго што смо тихи, што нисмо бучни, али што смо и 28. децембра и 4. септембра увече били мирни, правовремени и одлучни, а све у циљу успешне финализације, поштовања Устава и закона“, наводи се у саопштењу.
Алекса Бечић, Здравко Кривокапић и Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
РЕГИОН
УРА одговорила Демократама: Кад завршите шминкање Скупштине, чекамо да извадите главу из песка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала