- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Кривокапић обелоданио: У 4.20 ујутро сам рекао - ја идем са патријархом и митрополитом на Цетиње

© Flickr / Спутњику уступила Влада Црне ГореПремијер Црне Горе Здравко Кривокапић
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
Пратите нас
Устоличење на Цетињу било је повод да се одређене структуре, које од 30. 8. покушавају да прекроје изборне резултате, дестабилизују Црну Гору, рекао је црногорски премијер Здравко Кривокапић. Додао је да је сценарио за обезбеђивање одласка митрополита Јоаникија и патријарха Порфирија на Цетиње разрађен тек када је патријарх рекао да ће ићи пешке.
„То је био вршни тренутак да се оствари оно што није остварено, дестабилизација Црне Горе, увођење хаоса, нереда и непоштовања закона. Захваљујући одлучној акцији Управе полиције и свих полицајаца, са делом ангажовања Војске, протекло је оно што је најважније без било каквих повреда, које су у једном периоду биле третиране као високо ризичан догађај са несагледивим последицама“, рекао је Кривокапић.
Премијер Црне Горе рекао је да „они који су били тамо (на Цетињу) добро знају да је то интерес који повезује најмање идеологија, а највише везе политике и организованих криминалних група“.
Кривокапић је обелоданио и шта је био преломни тренутак да се спроведе акција обезбеђивања устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу.

„Преломни тренутак десио се у 4.20, када сам рекао идем, мој живот не вреди ни паре, ако Црна Гора буде уведена у грађански рат. Рекао сам, идем са патријархом у хеликоптер. Тек тада се показало јединство у полицији и кренуо је командни процес. Тада је командни систем препуштен професионалцима. До тога тренутка није постојао ниједан сценарио који је обезбеђивао било какву наду да се може нешто променити“, рекао је Кривокапић.

На питање новинара да ли је смењен директор полиције Зоран Брђанин и да ли се разматра смена министра полиције Сергеја Секуловића због пропуста на Цетињу, Кривокапић није конкретно одговорио.
Како је казао, нико ко је одговоран неће бити поштеђен, без обзира на функцију и партију и да ће сви који су се на неки начин огрешили према закону, одговарати.
„У командном делу одговорности ће бити преиспитан сваки чин сваког појединца који је обезбедио или није обезбедио, урадио или не, деловао или не и то ће у следећих седам дана бити урађено“, рекао је премијер Црне Горе.
Премијер Црне Горе није хтео да одговара на питање новинара да ли је тачно да су Брђанинови помоћници одбили да преузму његову функцију.
Кривокапић тврди да безбедносне службе у почетку нису на озбиљан начин разрадила сценарио за одлазак патријарха на Цетиње, иако су путеви били блокирани, а догађај је процењен као високо ризичан са могућим несагледивим последицама.
„Када је патријарх Порфирије рекао да у 6.30 иде на Цетиње ни то није било довољно да се разрађује било који сценарио, сценарио полиције је био да ће доћи до препреке и морати да иде назад, а он је казао да ће да иде пешке. Неки нису узели озбиљност такве поруке“, нагласио је Кривокапић.
Кривокапић је рекао и да се водио психолошки рат, да је било медијског и спиновања преко друштвених мрежа, а да је у дестабилизацији коришћен и „софтвер који могу да имају само легитимне службе безбедности“.
„Биле су најаве да ће бити неки дрон, да ће бити овога и онога, био сам спреман да жртвујем живот. Водио се психолошки рат и било је питање ко ће да издржи све то. Победила је мудрост и знање. Акција која је изведена изучаваће се у уџбеницима из безбедности, јер никада таква акција није направљена“, навео је црногорски премијер.
Да се догодило оно што је планирано на Цетињу, имали бисмо грађански рат, каже црногорски премијер.
Што се тиче одлуке да се саветник црногорског председника Мила Ђукановића Веселин Вељовић, који се терети за напад на службено лице током протеста на Цетињу, пусти да се брани са слободе, Кривокапић је рекао да „не може чудом да се начуди“.
„Правосуђе је заробљена институција“, рекао је Кривокапић.
Вељовић је највероватније један од организатора и стратега онога што се догодило на Цетињу. Он штити свој лични интерес и штета је што није усвојен закон о пореклу имовине, рекао је Кривокапић.
Кривокапић је поновио како је он наложио хапшење Веселина Вељовића, а да га је о томе обавестио Зоран Брђанин када се догодило.
Председнику државе Милу Ђукановићу и претходном председнику Филипу Вујановићу није било место на Цетињу током нереда, каже Кривокапић јер, како је рекао, он би требало да покаже да је председник свих грађана.
Веселин Вељовић, саветник за безбедност Мила Ђукановића - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
РЕГИОН
Саветник Мила Ђукановића доведен у суд са лисицама на рукама, па пуштен да се брани са слободе
Устоличење митрополита Јоаникија у цетињском манастиру - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
РЕГИОН
Од хеликоптера до престола Светог Петра Цетињског – Митрополија објавила комплетан видео устоличења
Пробијене барикаде испред Цетиња - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
РЕГИОН
Нереди на Цетињу вештачки изазвани, многи ће морати да положе рачуне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала