- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Гадафи ће бити поново сахрањен

© AP Photo / Abdel Magid Al FerganyБивши либијски лидер Муамер Гадафи
Бивши либијски лидер Муамер Гадафи - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
Пратите нас
Посмртни остаци бившег либијског вође Моамера Гадафија биће предати члановима његовог племена у Сирту како би их поновно сахранили, преноси саудисјка телевизија „Арабији ал Хадат“.
Према либијским изворима телевизије, о преношењу Гадафијевих посмртних остатака сложили су се високи званичници у граду Мисрата и старешине племена ал-Гадаф и ал-Муџабар. Заједно са Гадафијем старијим, очекује се и преношење посмртних остатака његовог 36-годишњег сина Моатасем-Билах Гадафија и Абу-Бакра Иуниса Јабра, једног од саветника покојног либијског лидера. Њих двојица су убијени заједно са Гадафијем 20. октобра 2011. године након битке код Сирте.
Гадафија су у октобру 2011. године мучили, содомизовали и насмрт пребили побуњеници које је подржавао НАТО, инцидент је снимљен а преносиле су га ТВ мреже широм свијета. Либија се после Гадафија претворила у пропалу државу којом су управљале војсковође, терористи и супарничке фракцијске владе које су се бориле за контролу над земљом богатом нафтом.
Након што је Гадафи убијен, његово тело је однесено у Мисрату „на лекарски преглед“, а затим изложено у локалном тржном центру. Сахрањен је на непознатој локацији у пустињи, упркос обећањима милитаната да ће његове остатке вратити породици.
Прошле седмице, вођа либијске милиције Салах Бади објавио је да је спреман открити локацију Гадафијевог гроба после позива присталица покојног либијског вође да предају његове посмртне остатке ради помирења унутар Либије.

Гадафијев син пуштен из затвора

Либијске власти пустиле су у недељу Садија Гадафија, трећег сина Моамера Гадафија из затвора и протерале га у Турску. Тренутно место боравка Садија Гадафија није познато. Према Ројтерсовим изворима, ослобађање Садија Гадафија договорено је након преговора између племенских лидера и привременог премијера Абдулхамида Дбеибеха.
Пензионисани професионални фудбалер Сади Гадафи је током рата 2011. био командант либијских специјалних снага и побегао је из земље у Нигер пре него што је земља пала под власт побуњеника.
Исте године за њим је издата црвена Интерполова потерница, а 2014. године је изручен Триполију, главном граду једне од две владе које су се бориле за власт. По повратку је затворен, мучен и оптужен за убиство фудбалера и тренера Башира ал-Рианија 2005. године. Проглашен је невиним 2018. године, али је остао у затвору.
Коментаришући ослобађање Садија Гадафија, привремени либијски премијер Абдулхамид Дбеибех нагласио је да та земља „не може напредовати без помирења, нити уредити државу без спровођења правде, примене закона, поштујући принцип поделе власти и следећи судске процедуре и пресуде“.
Прошле недеље је објављено да Сејф ал-Ислам Гадафи, други Гадафијев син, званично одлучио да се кандидује за председника Либије на предстојећим општим изборима који су заказани за 24. децембар. Сејф наводно планира да се кандидују у име Народног фронта за ослобођење Либије, Гадафијеве лојалистичке политичке партије створене 2016. Платформа странке укључује чишћење земље од терориста, обнову од рата и слеђење начела изнесених у „Зеленој књизи“ Моамера Гадафија – мешавине социјализма, арапског национализма и система директне демократије засноване на референдумима, преноси Спутњик интернешнал.
Оштећене зграде у либијском граду Сирту - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2021
Између завере и револуције - десет година након свргавања Гадафија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала