https://sputnikportal.rs/20210906/ruski-nutricionista-savetuje-koliko-dnevno-smete-pojesti-slatkog-1129580194.html
Руски нутрициониста саветује колико дневно смете појести слатког
Руски нутрициониста саветује колико дневно смете појести слатког
Sputnik Србија
Око пет-шест кашичица шећера дневно се може појести без проблема, препоручује Светска здравствена организација, каже руски дијетолог Татјана Бочарова. 06.09.2021, Sputnik Србија
2021-09-06T07:40+0200
2021-09-06T07:40+0200
2021-09-06T07:37+0200
русија
медицина
руска медицина
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110490/86/1104908645_0:15:750:437_1920x0_80_0_0_bab5cb88de3fa65f7010c64a2d370d27.jpg
"Цифра укључује, не само шећер који се сипа у чај, кафу већ и све дезерте и производе који имају скривени шећер", рекла је Бочарова.Она је подсетила да се велика количина шећера налази у конзервираном поврћу, готовим јелима, муслију, сосовима и млечним производима са малом количином масноће.Према речима Бочарове, приликом употребе слаткиша, количина калорија из таквих производа не би требало да прелази 10 одсто од укупне калоријске вредности. Ако се то не поштује, човек ризикује да добије на тежини или дијабетес другог степена.За децу, нагласила је дијетолог, норма слатког је нижа – до четири чајне кашичице дневно. При том, чисти шећер је најбоље да се не користи, јер се ионако налази у сувом и сировом воћу и поврћу.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110490/86/1104908645_75:0:675:450_1920x0_80_0_0_dbadd306ae23cdc23302ef10b993bd5a.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
медицина, руска медицина
Руски нутрициониста саветује колико дневно смете појести слатког
Око пет-шест кашичица шећера дневно се може појести без проблема, препоручује Светска здравствена организација, каже руски дијетолог Татјана Бочарова.
"Цифра укључује, не само шећер који се сипа у чај, кафу већ и све дезерте и производе који имају скривени шећер", рекла је Бочарова.
Она је подсетила да се велика количина шећера налази у конзервираном поврћу, готовим јелима, муслију, сосовима и млечним производима са малом количином масноће.
Према речима Бочарове, приликом употребе слаткиша, количина калорија из таквих производа не би требало да прелази 10 одсто од укупне калоријске вредности. Ако се то не поштује, човек ризикује да добије на тежини или дијабетес другог степена.
За децу, нагласила је дијетолог, норма слатког је нижа – до четири чајне кашичице дневно. При том, чисти шећер је најбоље да се не користи, јер се ионако налази у сувом и сировом воћу и поврћу.