- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

БиХ гаси 171 аналогни одашиљач да не омета 5Г мреже у Хрватској

© Depositphotos.com / MarkoAliaksandr5Г мрежа
5Г мрежа - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2021
Пратите нас
Регулаторна агенција за комуникације Босне и Херцеговине (РАК) започела је, по захтеву Хрватске агенције за мрежне делатности (ХАКОМ), с гашењем 171 аналогног одашиљача ТВ станица у БиХ јер ометају увођење 5Г мреже у Хрватској.
Из ХАКОМ-а су саопштили да су затражили да отклоне сметњи које долазе с територије БиХ, а које ометају увођење 5Г мреже на конкретним фреквенцијским ресурсима у Хрватској, преноси Хина.
Како објашњавају, БиХ је била у обавези да пређе на дигитално емитовање у складу са стандардима које је утврдила Међународна унија за телекомуникације.
„Гашење аналогних предајника током календарске 2021. године на овакав убрзан начин последица је чињенице да БиХ није благовремено завршила реализацију стратегије преласка на дигитално тв емитовање, као своју преузету и ратификовану међународну обавезу“, навели су из РАК-а.
Босанско-херцеговачки регулатори су о поступку гашења 171 аналогних телевизијских одашиљача обавести 26 јавних и комерцијалних телевизијских станица које их користе, додаје се у информацији.
Три јавна РТВ сервиса у БиХ требало је да успоставе заједничко тело на нивоу државе за прелазак на дигитално емитовање, али се томе, како новоди Хина, противе власти српског ентитета.
Будућност - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2021
Гиганти удружују снаге: Ниче прва лабораторија за вештачку интелигенцију на 5Г мрежи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала