- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Бојана Миленковић за Спутњик: Језиво, нисам то очекивала...

© AFP 2023 / ANGELA WEISSБојана Миленковић
Бојана Миленковић - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2021
Пратите нас
Бојана Миленковић, српска одбојкашица, након освајања сребрног одличја на Европском првенству, говорила је за Спутњик о импресијама након финала, као и томе да иако је са репрезентацијом остварила снове, не жели да стане са успесима.
Њене сузе 2018. године заболеле су целу Србију када је задобила опасну повреду на Светском првенству у одбојци, али три године касније она је поново једна од главних јунакиња која је донела Србији медаљу.
Бојана Миленковић, српска одбојкашица која игра на позицији примача и која је на Европском шампионату у Београду донела репрезентацији маестралне поене, за Спутњик је октрила да се финале са Италијом неће тако лако заборавити.
Српкиње су без пораза ушле у елиминациону фазу Европског првенства у Београду, а онда је у финалу дошла Италија која је била решена да спречи наше девојке да се три пута узастопно оките златном медаљом.
„Утисци се и даље слежу, нису још тотално, али полако...Жал није прошао, нити ће проћи, жал ће увек остати, али сам позитивна шта год да се деси, једноставно не смемо бити тужне“, почела је разговор Бојана.
Одбојкашице Србије - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2021
СПОРТ
Српкиње изгореле у жељи – Италија скинула Србију са трона Европе!
Почеле су како су замислиле, али фуриозне Италијанке желеле су да се освете за претходне поразе коју су им храбре српске одбојкашице наносиле.
„Најгоре је бити четврти, али када дођете до финала, најгоре је бити други. У сваком случају, крнуле смо турнир како смо желеле, али га нажалост нисмо и завршиле на тај начин. Да ли у силној жељи и због тога што смо биле импресиониране атмосфером и публиком како је све то изгледало, на турниру, а посебно у финалу. Привилегија је играти пред толико људи и бити део ове екипе“, истакла је Бојана.
© AFP 2023 / YURI CORTEZБојана Миленковић
Бојана Миленковић - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2021
Бојана Миленковић
Видело се и након мечева, када је давала изјаве да је веома узбуђена због подршке са трибина. Посебно ју је обрадовао податак да је у Београду оборен рекорд по броју навијача на женском одбојкашком мечу.
„Нисам очекивала толико публике, остаће ми у сећању, а и даље ми је у глави. Ниједна девојка није очекивала толики број људи на одбојкашкој утакмици. Ово је рекорд за публику на женској одбојци. Језиво... сва се јежим“, искрено ће одушевљена 24-годишња одбојкашица.
Бојана је позив за сениорску репрезентацију Србије добила 2017. године, а од тог тренутка креће остварење њених снова.
„Од малих ногу, откад сам кренула да тренирам ми је био сан да играм за своју репрезентацију и да представљам своју државу. То је нешто неописиво, то треба доживети, ту привилегију. Увек постоји мотив више када се игра за своју репрезентацију. Када сам почела да тренирам имала сам три жеље. Ако догурам до репрезентације, да изађем на балкон, одем на Олимпијске игре и донесем медаљу и играм неки шапионат. Остварила јесам, али се нећу зауставити“, поручила је за Спутњик млада, трофејна одбојкашица.
Када је тек започињала своју сјајну каријеру, Бојана је маштала о томе да дели терен са већ признатим именима српске одбојке. Открила је да је као девојчица гледала како Српкиње освајају Европу и да није могла ни да замисли да једног дана она дели са њима победничко постоље.
„Сећам се, 2011. године када је било Европско првенство у Београду када смо га освојиле, ја сам тада била у клубу „Црњански“, али ја сам неке девојке које су и данас ту гледала у Пиониру,а после десет година ту сам са њима. Нисам имала представу да то може да се деси. Труд се исплатио“, испричала је Бојана.
Само годину дана након што јој је стигао позив да обуче националини дрес, млада Бојана суочила се са једним од најтежих тренутака у каријери.
Током групне фазе Светског првенства 2018. године Бојана се на утакмици са Филипинима повредила, због чега је морала да напусти шампионат.
Ипак, повреду је пребродила, али финале са Италијанкама не.
„Те сузе због повреде јесу биле најтеже, али је повреда прошла и не желим да се враћам на тај период. Скоро годину дана сам паузирала, али увек кажем ко зна зашто је то добро. Опет сам се и после тако тешке повреде вратила, наравно захваљујући подршци целе екипе. Превазишла сам то, али жал за златом из Београда остаје. Медаља је медаља, јесте сребрна, али има златни сјај“, рекла је Бојана.
Она и њене саиграчице титулу шампиона Европе морале су да бране одмах након освојене бронзе на Олимпијским играма.
Ипак када се игра за Србију реч умор за наше девојке не постоји.
„Ми смо после Олимпијских игара знале да немамо много времена ни за одмор, ни за славље. Имали смо период око три дана да одморимо и саберемо. Знале смо шта нас чека и колико је лето било напорно. Два велика такмичења у години, требало је изнети. Али, ми смо фокусиране на оно што нас чека. Посебно, играти пред својом публиком Европско првенство увек је велики мотив“, насмејана је Бојана иако је везала са остатком тима два турнира.
Иако су одбојкашице у свакој утакмици током групне фазе давале све од себе, многе су изненадиле изјаве селектора Зорана Терзића након тих мечева.
Терзић је био упоран у томе да девојке могу боље, а Бојана је потврдила речи цењеног селектора, за кога кажеда само он зна колико оне могу да покажу када изађу на терен.

„Само он зна колико можемо и колико вредимо, јер је он Зоран Терзић. Шта је све урадио за протеклих 20 година... Једноставно, он нас зна, јесмо ми добијале те утакмице, али смо форму дизале из меча у меч“, објаснила је српска одбојкашица.

Пред велико финале са Италијом,целу Србију дирнуо је снимак на којем се види како одбојкашице пажљиво слушају изјаву Зорана Терзића који им је рекао да забораве на разултат и одиграју за своју душу.
Бојана верује да су она и девојке то и урадиле, али не толико силовито колико су желеле.
„У финалу нас је можда и та силна жеља спутала да урадимо то што смо желеле. Одиграле смо за своју душу, али не 100%. Он покушава да нам даје мотивацију, ми смо дале маскимум , бориле смо се , али нас је силна жеља вероватно спутала“, поновила је Миленковићева.
© AFP 2023 / ANTONIN THUILLIERBojana Milenkovic
Bojana Milenkovic  - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2021
Bojana Milenkovic
Ко је пажљивије пратио Бојану када прима лопту вероватно се запитао како јој не сметају наруквице које не скида са руке. Ипак, иако је реткост видети одбојкашицу са том врстом накита током утакмице за нашу одбојкашицу те наруквице имају посебан значај.
„То су већином бројанице, дају ми снагу и веру. А огрлица има око које је симбол среће. Уз мене је стално, даје ми енергију да будем још боља“, кроз смех је објаснила Бојана.
Након Олимпијских игара и Европског првенства, после репрезентативних време је за клупске обавезе.
Српска одбојкашица сели се у Пољску где ће обући дрес Чемик Полиса. За тај клуб наступале су и Бјанка Буша, Стефан Вељковић и Слађана Мирковић које су добро упутиле младу Бојану.
„Имам неколико дана код куће да одморим, а онда идем у Пољску. Срећна сам што идем у тај клуб. Први пут ћу играти тамо, али познајем одбојакишце, играле су и наше девојке тамо тако да сам информисана“, истакла је Бојана Миленковић.
Разговор је завршен онако како је и почео. Жал за златом неће престати, али Србија је поносна на сребро, па су тако и Бојана и девојке ипак свесне да су направиле велики подвиг.
„Имамо за чиме да жалимо, највише због тога што се то десило пред нашом публиком. Али, лопта је округла и све је могуће. Италија је играла на максималном нивоу“, поручила је Бојана Миленковић за Спутњик.
Разговор је завршила са осмехом и поруком за све оне који су верно пратили Европско првенство у Београду.
„Хвала свима на подршци, на лепим речима, нисмо чуле ниједну ружну реч. Наставићемо да се боримо", закључила је Бојана Миленковић.
Одбојкашице Италије – Европско првенство - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
СПОРТ
Ко су одбојкашице које су окончале српско-руску доминацију Европом?
Милена Рашић - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
СПОРТ
Српска хероина са Космета је рекла – „збогом“ /видео/
Одбојкашице Србије - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2021
СПОРТ
Српкиње изгореле у жељи – Италија скинула Србију са трона Европе!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала