https://sputnikportal.rs/20210907/ruski-nutricionista-otkriva-ko-ne-sme-da-jede-crni-luk-1129617546.html
Руски нутрициониста открива ко не сме да једе црни лук
Руски нутрициониста открива ко не сме да једе црни лук
Sputnik Србија
Ко може да једе црни лук, а ко мора да ограничи његову употребу у исхрани, објаснила је у интервјуу Спутњику дијетолог, нутрициониста и члан асоцијације дијетолога Канаде Наталија Нефедова.
2021-09-07T07:50+0200
2021-09-07T07:50+0200
2021-09-07T07:46+0200
русија
русија
медицина
исхрана
здравље
руска медицина
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e4/0a/0a/1123557124_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_853b4cd74609447fe5a403b43a7f0ac3.jpg
Црни лук садржи витамине и минерале, фолну киселину, гвожђе, хранљива влакна и хранљиве састојке. Захваљујући његовом јединственом саставу смањује упале у организму и јача имунитет. Лекари га препоручују за исхрану људи са многим обољењима.Она наводи и да лук помаже и у снижавању уноса соли у организам.Без обзира на све, лук не треба користити као лек који се конзумира само онда када је човек болестан. Њега треба редовно јести како би превентивно утицао у борби са болестима, сматра нутрициониста.„Једини проблем је задах, али не из уста, већ из коже, јер се мирис лука излучује кроз поре“, појаснила је Нефедова.Међутим, неки људи не могу да сваре црни лук.Како би лук остао свеж и не би губио корисна својства, потребно га је чувати у фрижидеру и одвојити главице лука једну од друге, закључила је дијетолог.
https://sputnikportal.rs/20210905/sta-se-desava-u-organizmu-ako-se-beli-luk-konzumira-svaki-dan-1129431865.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e4/0a/0a/1123557124_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_ad87fc8ea0a60f4850680524df44acb3.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
русија, медицина, здравље, исхрана, лук, дијетолог, руски лекар, rusija, medicina, zdravlje, ishrana, luk, dijetolog, ruski lekar
русија, медицина, здравље, исхрана, лук, дијетолог, руски лекар, rusija, medicina, zdravlje, ishrana, luk, dijetolog, ruski lekar
Руски нутрициониста открива ко не сме да једе црни лук
Ко може да једе црни лук, а ко мора да ограничи његову употребу у исхрани, објаснила је у интервјуу Спутњику дијетолог, нутрициониста и члан асоцијације дијетолога Канаде Наталија Нефедова.
Црни лук садржи витамине и минерале, фолну киселину, гвожђе, хранљива влакна и хранљиве састојке. Захваљујући његовом јединственом саставу смањује упале у организму и јача имунитет. Лекари га препоручују за исхрану људи са многим обољењима.
„Поред тога што садржи витамине и минерале, на пример, витамин Ц, витамине Б групе, влакна, садржи флавоноиде, који делују као антиоксиданти, смањују упалне процесе у организму. Најчешће делују на кардиоваскуларне процесе, дијабетес и онколошка обољења. Такође, лук позитивно утиче и на имунитет“, рекла је Нефедова.
Она наводи и да лук помаже и у снижавању уноса соли у организам.
Без обзира на све, лук не треба користити као лек који се конзумира само онда када је човек болестан. Њега треба редовно јести како би превентивно утицао у борби са болестима, сматра нутрициониста.
„Једини проблем је задах, али не из уста, већ из коже, јер се мирис лука излучује кроз поре“, појаснила је Нефедова.
Међутим, неки људи не могу да сваре црни лук.
„Лук је потребно ограничено конзумирати ако имате осетљив желудац, ако болујете од гастритиса или имате киселину. Међутим, то не значи да га не треба уопште јести, већ је потребно уносити оне количине лука које пријају вашем организму“, рекла је Нефедова.
Како би лук остао свеж и не би губио корисна својства, потребно га је чувати у фрижидеру и одвојити главице лука једну од друге, закључила је дијетолог.