- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пало последње упориште у Сирији: Терористи напуштају сиријску Деру

© REUTERS / Alaa Al-FaqirМотоциклиста на сиријско-јорданском граничном прелазу Насиб у провинцији Дера
Мотоциклиста на сиријско-јорданском граничном прелазу Насиб у провинцији Дера - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
Пратите нас
У рејону Албалад сиријског града Дера милитанти се нису предавали званичној власти читавих десет година, колико је трајао конфликт. Међутим, сада један за другим напуштају положаје и полажу оружје. Дера је уједно било и последње велико упориште терориста на југу Сирије.
Град Дера представља јужна врата Сирије. Милитанти, које су подржавале треће земље, нису поштовали мировне споразуме који су потписани 2018. године уз посредништво Русије. Званични Дамаск се поново обратио руској војсци, након чега је руски Центар за помирење зараћених снага у Сирији разрадио нову мапу пута чији је први услов мирна предаја наоружања.

„До сада је предато више од 300 јединица наоружања: минобацачи и бацачи граната“, рекао је представник Центра за помирење зараћених снага у Сирији Александар Гуљајев.

За терористе који добровољно предају оружје предвиђена је потпуна амнестија. Захваљујући напорима руских стручњака, Дамаск им је гарантовао безбедност и легализацију. Сада могу да реше свој статус и да се врате нормалном животу.
За оне који не желе миран живот обезбедиће се аутобуси који ће их гарантовано одвести на север, у турску зону одговорности. Незаконите оружане формације контролишу још неколико рејона у провинцији Идлиб, север Алепа и град Хасаку.
На улицама у потпуности ослобођене Дере поново су се појавили полицајци. За сада је њихов основни задатак провера возила, јер постоји велики број терориста који не желе да предају оружје.

„Важно је да се провере не само документа аутомобила већ и лична документа, јер за возачем и путницима може бити расписана потрага. Често покушавају да побегну из града претварајући се да су обични грађани“, рекао је инспектор саобраћајне полиције Шерзад Абудамун.

Након што су терористи напустили град, становници се могу вратити нормалном животу. Годинама су чували своју имовину, многи су избегли, а велики број је и погинуо током десет година сукоба.
У сваком кварту Дере формирају се пунктови сиријске војске, а ред ће контролисати и руска војна полиција као гарант мира и безбедности у региону.
Заједничка патрола Русије и Турске у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
СВЕТ
Сирија: Више од 400 милитаната предало оружје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала