- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„СССР нас јесте окупирао, али нам је дао много“: Дебата у Бугарској око некадашњег празника

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
Пратите нас
На данашњи дан 1944. године у Бугарској је на власт дошла Комунистичка партија. Промену геополитичке оријентације поједини савремени политичари и експерти тумаче као насилну, а читав период до 10. новембра 1989. године сматрају совјетском окупацијом. Други, пак, имају другачије виђење ствари а дебата траје и данас.
Оштрих речи било је и данас у бугарском парламенту: „Демократска Бугарска“ је подсетила на „совјетску окупацију“ док су социјалисти позвали да се та тема више не злоупотребљава.
Огласио се и Атлантски савет који је у посту на Фејсбуку навео да је после смене власти убијено више од 2.700 људи под оптужбом за фашизам.
Како су навели, „прошло је 77 година од најцрњег дана у историји Бугарске“.
Бугарски новинар и арабиста Мажд Алгафари се сложи оса оценом да се социјалистичка прошлост Бугарске може назвати совјетском окупацијом.
Он је, међутим, честитао суграђанима празник и додао да би више волео такву окупацију која је Бугарској донела миран живот и прогрес а не ону са којом се земља суочава данас.
„Слажем се да нас је СССР окупирао, али та велика држава нам је дала много. Поред обећања да ће нас заштитити у случају напада омогућила нам је да имамо једни од најјачих војски у региону. Оружје смо куповали својим новцем а велики део смо производили сами. Данашња велика држава која нас је окупирала – САД, није нам тако нешто омогућила. Једва да имамо могућност да купимо некакав стари авион, хеликоптер или возило“, навео је он.
Становници бугарске Софије поздрављају борце Црвене армије у Другом светском рату - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2020
Бугарски интелектуалци: Уместо захвалности Совјетском савезу, сведоци смо искривљавања чињеница
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала