Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта се крије иза локалних обрачуна Албанаца на Космету

© Фото : принтскирнАлбанска мафија
Албанска мафија - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
Пратите нас
Узаврела жеђ за влашћу међу албанском политичком елитом однела је још два живота у Пећи, укључујући кандидата ДПК-а за градоначелника овог града на предстојећим локалним изборима. Божидар Спасић, бивши припадник ДБ-а, уверен је да та убиства нису политичи обојена, већ да је реч о мафијашким обрачунима и борби за територију.
У Пећи су убијени припадници Демократске партије Косова, међу којима и кандидат за градоначелника у овом граду Астрит Адемај и Бљеранд Кадријај, бивши кандидат за градоначелника Дечана 2017. године. Починиоци засад нису нађени, а косовска полиција ово третира као политичко убиство.

Мотив убиства

Спасић каже да ово није прво убиство међу Албанцима последњих година, већ да међусобни обрачуни трају већ извесно време, посебно међу члановима одређених странака.

„У последње три године рачуна се да је на Косову убијено најмање 10 лица из такозваних локалних политичких средина која су желела да уђу у власт, али нису била послушници појединих структура у Приштини окупљених посебно око Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија, који је сада у затвору, и око Аљбина Куртија, подсећа Спасић.

У том смислу та убиства нису новост, јер их је било и раније, додаје Спасић.
„Углавном се догађају на локалу. Сличних убиства као што је ово у Пећи било је у скорије време и у Урошевцу и Гњилану. Пећ је једно од најинтересантнијих подручја на територији Косова и Метохије кад је реч о политичкој оријентацији, јер се тамо сукобљавају и странке које воде Курти и Харадинај и јер је Пећ значајан град због близине са Црном Гором", наводи Спасић.

Политички атентати са мафијашким призвуком

Он оцењује да сва ова убиства личе на класичне политичке атентате, али су испреплетана с борбом за територију у илегалним пословима. Како каже, модел је преузет из Албаније, где је такође било доста убистава локалних политичара и моћника.

„Да ли ово убиство у Пећи представља почетак обрачуна уочи најављених локалних избора неће се никада сазнати, јер ниједна истрага у оваквим убиствима није дала резултат нити је озбиљно вођена, истиче Спасић.

Према његовом мишљењу, овде се ради о бици за превласт, јер они који држе велике градове — Пећ, Гњилане, Урошевац — међу Албанцима имају сву власт.
Албанска мафија: Овако изгледа просечан оперативац албаских нарко кланова - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2016
Албански нарко-дилери јачи од Колумбијаца (фото, видео)
„Не само власт у правом смислу те речи, већ и власт над територијама где се дешавају ти такозвани црни прљави послови — шверц дроге, цигарета, нафте… и свега што доноси велики новац. А ту је велики новац у питању. Зато се не може рећи да су ова убиства извршена због политичких идеја. Напросто, кандидат за општину Пећ је ликвидиран вероватно да би неко довео неког свог човека на ту позицију, да би омогућио даљи ток тих послова. Или да би се унео страх код осталих кандидата, пошто се доле рачуна да има више од 15 странака које учествују на локалним изборима“, сматра Спасић.

Косово црна рупа Европе

Дакле, ова убиства, додаје он, имају мање везе с политиком, а више са уносним „бизнисима“.

„Зато се у ЕУ, према обавештајним подацима, и ово убиство у Пећи већ процењује као део такозваних мафијашких обрачуна, иако се ради о политичарима. По закључцима Европола и неких других обавештајних структура на том подручју, чак и НАТО пакта, Косово је црна рупа Европе и у том смислу таква убиства су честа. А оно што је интересантно, не обрачунавају се само мафијаши, већ и политички опоненти, иако овде није у питању политика — ни Харадинаја ни Куртија ни неког другог — већ се ради о борби за територије, сигуран је саговорник Спутњика.

Спасић напомиње да је Косово међу Албанцима и даље подељено на територије, зоне које су важиле током рата. О томе је Немачка обавештајна служба сачинила озбиљну и значајну анализу која је доступна и нашим службама. Чињеница је да свако од њих жели свој део колача, закључак је нашег саговорника.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала