- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски посланик о попису становништва: Брину нас позиви да се грађани „упишу у Турке"

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
Пратите нас
Бугарски европосланик Ангел Џамбаски позвао је тужилаштво и Службу за националну безбедност Бугарске да обрате пажњу на плакате којима се позивају становници да се декларишу као Турци током пописа становништва.

„Немојте се стидети да кажете да сте Турци, муслимани и да вам је матерњи језик турски. Немојте приликом пописа остављати празна места на којима би требало да се напише вероисповест, националност и матерњи језик“, написано је на плакатима.

Џамбазки је иницијативу у циљу пребројавања бугарских Турака назвао криминалном. Према његовом мишљењу, њени аутори покушавају да изврше притисак на грађане Бугарске.
„Свако ко се родио на територији Бугарске и нема друго држављанство је грађанин Бугарске. Званичан језик је у земљи бугарски. То је уједно и језик на коме говори већина људи, а на које Турска покушава да индиректно врши притисак и да их искористи у циљу своје неоосманистичке политике“, написао је бугарски европосланик на свом Фејсбук профилу.
Попис се у Бугарској одржава 7-17. септембра.
Последњи попис становништва у Бугарској је био 2011. године, тада су Турци били друга по величини етничка група, коју је чинило 8,8 одсто становништва, а трећа Цигани – 4,9 одсто становништва Бугарске.
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
РЕГИОН
Бугарски посланик критикује председника Словеније због Скопља: Игноришете наша упозорења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала