Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Америка повукла ракетне системе из Саудијске Арабије

© WikipediaАмеричке трупе у Авганистану
Америчке трупе у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су повукле свој најмодернији противваздушни систем, као и противракетни систем „Патриот“ из Саудијске Арабије претходних недеља, иако се ова арапска земља сусреће са континуираним ваздушним нападима јеменских побуњеника Хута, показале су сателитске фотографије које је анализирао „Асошијетед прес“.
Премештање одбрамбених система из ваздушне базе „Принц Султан“ из околине Ријада дошло је након што су амерички савезници из Залива нервозно посматрали хаотично повлачење америчких трупа из Авганистана, пре истека рока 31. августа, додаје америчка новинска агенција.
Иако је на десетине хиљада америчких снага остало на Арапском полуострву да буде противтежу Ирану, заливске нације брину око америчких планова чија војска види растућу претњу у Азију, због које је неопходна јака ракетна одбрана.
Напетости су и даље високе, јер су закочени преговори у Бечу око иранског нуклеарног споразума између Ирана и светских сила, због чега расте опасност од будућих конфронтација у региону.
Војна База „Принц Султан“, око 115 километара југоисточно од Ријада, била је привремени дом за неколико хиљада америчких војника, откако је су почели напади на саудијске изворе нафте.
Ти напади, иако су за њих одговорност преузимали Хути, према оцени експерата, али и на основу физичких доказа, делују да су их извели Иранци, додаје АП.
Техеран је негирао умешаност у нападе, иако су иранске паравојне снаге у јануару користиле сличне дронове.
Портпарол Пентагона Џон Кирби потврдио је за АП да је дошло до „премештања одређених противваздушних система“, али је додао да САД остају чврсто посвећене подршци својим блискоисточним савезницима.
Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија
Криза у Авганистану
5 Септембар 2022, 13:06
Заменик председник Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
Криза у Авганистану
Москва: Одласком из Авганистана, Америка признала крах своје стратегије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала