Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ангела Меркел стиже у Србију: Откривени детаљи посете

© AP Photo / Darko VojinovicПремијер Србије Александар Вучић са немачком канцеларком Ангелом Меркел током сусрета у Београду
Премијер Србије Александар Вучић са немачком канцеларком Ангелом Меркел током сусрета у Београду - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
Пратите нас
Канцеларка Савезне Републике Немачке Ангела Меркел допутоваће у понедељак, 13. септембра, у званичну посету Србији.
Како је најављено, Меркелова би на Аеродром „Никола Тесла“ требало да стигне око 16 сати. Биће организован свечани дочек испред Палате Србија, након чега ће немачка канцеларка и председник Србије Александар Вучић имати разговор у четири ока.
Како је приликом најаве посете објаснила заменица портпарола немачке владе Мартина Фиц, у фокусу разговора двоје државника биће покренута важна питања.
„У фокусу разговора биће билатерални односи, економско-политички односи и питања европске перспективе“, навела је Фицова.
Након разговора двоје државника Меркелова и Вучић ће дати изјаве за медије.
Вучић је раније, поводом посете Ангеле Меркел, изјавио да је то велика част за нашу земљу.
„Желим да јој се захвалим на свему што је учинила за Западни Балкан. Никада нећемо заборавити шта је учинила за нас 2015. године када је Хрватска уводила санкције Србији. Имао сам част и прилику да је угостим на крају њеног мандата. Мислим да ће то бити, док је канцеларка, и могуће једна од последњих посета и велика част за Србију“, рекао је тада Вучић.
Додао је да је битно да се са Меркеловом разговара о свим важним регионалним дешавањима.
И премијерка Србије Ана Брнабић оценила је посету Меркелове као изузетно битну за Србију. Брнабићева је навела да ће се видети са којом поруком долази, али чињеница да у посету Србији долази на крају свог мандата, као и дужина останка, те пажња коју поклања нашој земљи, довољна је порука сама за себе.
„Не мислим да смо икада добили такво признање у светским размерама. Долази нам 'краљица Европе'. Остаће она то још дуго, дуго након што не буде канцеларка. Направила је такву заоставштину да дуго нећемо видети у Европи, али и свету таквог лидера“, казала је она.
Истакла је да је Меркелова засигурно међу топ три светска лидера и то ће и остати након мандата.

Посета Меркелове Београду има симболички значај

Некадашњи амбасадор Србије у Немачкој Огњен Прибићевић изјавио је раније за медије да посета немачке канцеларке Ангеле Меркел Србији, месец дана пред одлазак у пензију, показује колики значај Немачка придаје овом региону.
„Увек је добро кад долази канцелар Немачке у Србију зато што је Немачка увек показивала интерес за ово подручје, које се у највећем делу поклапа са нашим интересима – политичка стабилност, економски напредак, интеграције. Немачка снажно подржава наш пут европских интеграција. Нису нам интереси исти када је реч о Косову“, рекао је некадашњи амбасадор Србије у Немачкој.
Према његовим речима, долазак Меркелове у Србију, која за месец дана одлази у пензију са функције канцеларке, има симболику јер показује који значај Немачка придаје овог региону, преносе Новости.
Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
СРБИЈА
Опроштајна посета Ангеле Меркел Србији: Хоће ли главна тема бити - Косово
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала