- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Медији: Синод СПЦ о Темељном уговору са Црном Гором 23. септембра?

CC BY-SA 3.0 / Википедија / Београдска патријаршија
Београдска патријаршија - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
Пратите нас
Седница Синода Српске православне цркве, на којој ће се, између осталог, говорити и о Темељном уговору који СПЦ и Црна Гора треба да потпишу одржаће се 23. септембра, сазнаје „Дан“ из извора из Патријаршије.
Очекује се да на седници Синода буде разматран и извјештај стручне комисије коју је формирао патријарх Порфирије која се бавила предлогом Темељног уговора.
Реч је о тексту уговора у који је Влада Црне Горе унела велики број измена у односу на текст који су обе стране заједнички утврдиле, усагласиле и договориле да потпишу 27. маја у Патријаршији у Београду.
Патријарх Порфирије је, раније, обавестио Кривокапића да је предложене измене упутио одређеној стручној комисији која ће их размотрити по окончању сезоне годишњих одмора, а стручно мишљење ће дати Синод, који у складу са Уставом СПЦ има посљедњу реч по овом питању.
Црногорски премијер Здравко Кривокапић раније је рекао да је Темељни уговор са Српском православном црквом технички-правно завршен и предат Патријаршији, а Влада Црне Горе спремна је да га потпише и да он очекује одговор.
„Ми смо урадили све што је до нас и сада је то све до Патријаршије и његове светости патријарха да прихвати тај уговор и ако треба негде да се коригује и да се тај темељни уговор што пре потпише. Ја не желим да прејудуцирам време, а време је најбоље када се две стране договоре“, рекао је тада Кривокапић.
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је недавно да ће врло брзо доћи до потписивања Темељног уговора између Српске православне цркве и Владе Црне Горе.
„То је ушло у процедуру, радиће се на томе. Постоји добра воља са обе стране да се Темељни уговор потпише. То је близу неког решења, ради се о прецизнијем формулисању, да се боље утемељи. Биће врло брзо“, рекао је митрополит Јоаникије.
Говорећи о месту гдје ће уговор бити потписан, митрополит је казао да је то ствар договора Синода СПЦ и црногорске владе, а да ће он бити сагласан где год се одлучи да се уговор потпише, преноси „Дан“.
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2021
Кривокапић о изменама Темељног уговора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала