- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка нагло повећала увоз руске нафте и не намерава да се заустави

© AP Photo / Pat Sullivan. FileРафинерија Ексон мобила у Бејтауну, Тексас.
Рафинерија Ексон мобила у Бејтауну, Тексас. - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
Пратите нас
Америчке рафинерије су стале због урагана „Ида“ и суочавају се са великим недостатком горива. Међутим, док с једне стране, Америка ради све да саботира гасовод „Северни ток 2“ и ограничи извоз руског гаса у Европу, са друге стране, нема ништа против да сама повећа куповину руске нафте.
Како пише пише „Блумберг“, амерички произвођачи нафте „бацили“ су се у потрагу за одговарајућим сировинама по целом свету како би задовољили потражњу за моторним горивом. Наиме, компаније у Мексичком заливу оријентисане су на тешке сорте нафте које практично немају где да купе осим у Русији. Сједињене Америчке Државе већ су рекордно повећале увоз и намеравају да купе још више.
Према подацима Управе за енергетске информације Министарства енергетике САД, увоз сирове нафте и нафтних деривата из Русије у мају се нагло повећао за 23 одсто, на 844.000 барела дневно.
Још прошле године увоз нафте из Русије је достигао максимум у последњих девет година. Пошто је Саудијска Арабија нагло смањила извоз због равнотеже на тржишту, Русија се нашла на другом месту највећих снабдевача САД. Ради се о томе што су америчке рафинерије лишене сировина из Венецуеле, јер је бивши амерички председник Доналд Трамп 2019. увео санкције компанији „Petroleos de Venezuela S. A.“
У најтежем положају су компаније у Мексичком заливу и на Источној обали, укључујући Citgo Petroleum, Valero Energy, Chevron, које прерађују тешке сорте нафте. Те компаније углавном купују у Русији мазут који је потребан за производњу бензина.

„Русија је приоритетни партнер, јер производи многа полурафинисана уља као што је 'Мазут 100'. То је идеално за америчке рафинерије, које су навикле на густу, 'прљаву' нафту из Венецуеле и са Блиског истока. Прву су изгубиле због санкција, а куповина друге је ограничена споразумима ОПЕК-а“, наводи се у чланку „Блумберга“.

Ураган „Ида“, који се крајем августа обрушио на обалу Мексичког залива, погоршао је ситуацију пошто је веома оштећена инфраструктура. Министарство енергетике је обезбедило нафту из стратешких резерви, али и оне су ограничене. То значи да ће поново морати да се повећава увоз сировина. Како наводи „Блумберг“, ако ико буде на добитку од урагана „Ида“, то су руски извозници.
„У септембру и октобру испоруке ће се повећати, јер још није настављена експлоатација у Мексичком заливу“, наводи се у чланку. Агенција се позива на учеснике на тржишту и тврди да су за неколико дана већ купљене три партије руске нафте.
Међутим потражња утиче и на цене. Осмог септембра су цене руске нафте марке „Уралс“ достигле максимум у последњих осам месеци и премашиле цену марке „Брент“ за 1,05 долара.
Нафтне пумпе у Татарстану - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2021
Америка рекордно повећала увоз нафте и нафтних деривата из Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала