- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Никада веће јединство Српске, Србије и СПЦ /видео/

© Tanjug / Димитрије ГолМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
Пратите нас
Никада ниjе било веће јединство него данас између Републике Српске, Србије и Српске православне цркве, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик на Свечаној академији у Бањалуци поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.
„Увек смо бранили своју слободу. Наше писмо је било потребно да сачувамо свој идентитет. Један горостас за наш народ, а то је СПЦ, учинила је све да очува наш језик, писмо, говор, крсну славу, идентитет. Да није било СПЦ и њене борбе, изгубили би свој идентитет још за време Османског царства“, рекао је Додик.
Додик је нагласио да свако са својим обавезама, брани и чува то јединство.
„Српско јединство подразумева наше окупљање, нашу борбу у економији, а резултати нису мали. Изградња ауто-пута и многобројни заједнички пројекти су ту“, навео је Додик, поручивши:
„Ако је 20. век био век страдања српског народа, нека 21. буде век уједињења“.

„Заштита идентитета је наш заједнички интерес“

На академији се обратила и председница Републике Српске Жељка Цвијановић која је навела да за Републику Српску, јачање веза са Србијом, као и унапређење сарадње остају приоритетни задаци.
Цвијановићева је указала да када се данас у Српској говори о јединству, не мисли се на једноумље, нити на једностраначје, већ на окупљање с циљем заштите виталних националних интереса.
„Важан корак у очувању нашег идентитета биће усвајање Закона о заштити, очувању и употреби српског језика и ћириличног писма у скупштинама Србије и Републике Српске. Заштита идентитета је наш заједнички интерес и наше неотуђиво право које остварујемо без намере да било кога угрозимо или оштетимо. Напротив, желимо мир, стабилност и просперитет, како нашим грађанима, тако и свима другима у региону“, казала је Цвијановићева.
Она је додала да ће, без обзира на бесмислене опструкције из Сарајева, бити настављена реализација стратешких пројеката, попут изградње аеродрома у Требињу, хидроелектране Бук Бијела, као и ауто-пута Бањалука – Београд, пренео је РТРС.
„И сигурно никога нећемо питати ни у Сарајеву, ни било где у свету, да ли ћемо достојно да обележимо место најмасовнијег страдања нашег народа у историји градећи светилиште и меморијални центар у Доњој Градини“, казала је Цвијановићева.

„Нико никада неће моћи да сруши јединство српског народа“

Министарка за рад Дарија Кисић Тепавчевић, која као изасланик председника Србије присуствује Академији у Бањалуци, поручила је да је српски народ један и недељив.
„Наша прошлост, садашњост и будућност су исти“, истакла је Дарија Кисић Тепавчевић.
Она је навела да данас славимо заједнички празник и поносно истичемо своју српску тробојку.
„Славимо слободу, ону за коју смо се у прошлости борили. И нико никада неће моћи да сруши јединство српског народа“, казала је Дарија Кисић Тепавчевић.
Пренела је честитке председника Србије Александра Вучића са искреним жељама да Република Српска истраје у својој борби за очување идентитета српског народа у БиХ, да се настави развој инфраструктуре и кључних пројеката као предуслова за останак српског народа на тим просторима.
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
СРБИЈА
Кад се завијоре српске заставе: Симболика празника који се први пут обележава 15. септембра
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
СРБИЈА
Српске тробојке вијоре се Косовом и Метохијом /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала