- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Одборници Скупштине Цетиња званично загазили у кривично дело: Започели отимање манастира

© Sputnik / Дејан СимићСитуација испред Цетињског манастира
Ситуација испред Цетињског манастира - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
Пратите нас
Цетињски парламент ће се у петак изјаснити о предлогу да се Цетињски манастир врати такозваној ЦПЦ, упркос одлуци Владе Црне Горе да се та светиња упише као власништво државе. Слиједи ли и кривична одговорност за одборнике пријестоничког парламента, пошто их је Катастар већ упозорио да се не може отуђити власништво манастира.
Скупштина пријестонице Цетиње саопштила је да „снажно осуђује и протестује због дјеловања Владе Црне Горе и позива је да се уздржи од даљег противправног поступања и да повуче донијете акте и спроведене радње, којима се без законског утемељења жели забранити располагање пријестоници имовином која се налази у њеном неспорном власништву.
Након вишечасовне расправе, предложено је неколико закључака о којима ће се одборници изјаснити на сједници у петак.
Између осталог, у закључцима пише да „Скупштина подржава иницијативу ради омогућавања равноправности у коришћењу Цетињског манастира свим православним вјерницима и равноправног и слободног вршења вјерских обреда и вјерских послова свим православним вјерским заједницама у Црној Гори“.

Кривична одговорност за одборнике

Адвокат Драган Шоћ казао је за Спутњик да ако је одлуком Владе дат налог Катастру за укњижбу манастира и земљишта његовог на државу и ако је Катастар обавијестио одборнике пријестонице Цетиње, онда они улазе у зону кривичне одговорности ако изгласају одлуку која се коси са тим.
„Они су учињели кривично дјело ако гласају за иницијативу грађана да се манастир врати такозваној Црногорско православној цркви и по том основу могу кривично одговарати“, казао је Шоћ.
Адвокат Далибор Каварић казао је за Спутњик да кривичну пријаву може поднијети било који грађанин, одборник, или црква која је заинтересована страна.
Предсједница Скупштине пријестонице Дејана Диздар је на почетку сједнице СО Цетиње информисала одборнике о одлуци Владе да Цетињски манастир упише на државу Црну Гору умјесто пријестонице Цетиње као носиоца права својине. То се наводи у допису који је из Владе јуче упућен Управи за катастар и државну имовину.

Кривична пријава већ поднета

Она је информисала одборнике да је Скупштина пријестонице добила анонимну кривичну пријаву за, како је наведено, обмањивање јавности и злоупотребе службеног положаја и несавјесног рада у служби.
У кривичној пријави је, између осталог, наведено да Диздар и Скупштина пријестонице обмањују јавност јер, како се наводи, ЦПЦ није била власник Цетињског манастира па им се зато он не може ни вратити. Додаје се и да јавност није била упозната са иницијативом групе грађана за враћање манастира ЦПЦ, те да није одржана јавна расправа овим поводом.
Одборник цетињске УРЕ Славко Јанковић сматра да ове иницијативе не би било да претходна власт није поражена на парламентарним изборима 30. августа прошле године. Поручује да цетињска УРА није осрамотила ниједног Цетињанина, истичући да жали због дешавања 4. и 5. септембра. Он је поручио да ће одборници цетињске УРА гласати за грађанску иницијативу.

„Гласаћемо за, али не да би се свађала Црна Гора, не да би избио грађански рат. Помирење је једини моменат. Ако не будемо жељели помирење, онда ми нисмо људи. Наше ’за‘ је да се покрене процес истинске потребе вјерника Црногорске православне цркве“, нагласио је Јанковић.

Одборник ДПС-а Милош Ражнатовић казао је да се нада да ће Скупштина пријестонице локалној управи дати надлежност и сагласност да штити имовину Цетиња и њених грађана.
Основ за расправу о иницијативи за враћање Цетињског манастира ЦПЦ је петиција коју је потписало 600 грађана Цетиња. Истиче се да су светињу, чије враћање траже (непризнатој) ЦПЦ, градиле генерације Цетињана и Црногораца, међу којима и преци потписника иницијативе.

Манастир припада Митрополији СПЦ

Адвокат Далибор Каварић, правни заступник Митрополије црногорско-приморске, тврди да постоје материјални докази да Цетињски манастир припада МЦП, а не никако пријестоници Цетиње.
Каварић је оцијенио да одборници пријестонице Цетиње само кривичним дјелом могу дати на коришћење Цетињски манастир „такозваној Црногорској православној цркви“.
Он је казао да то доказује и уговор из 1972. године, којим Општина Цетиње, коју заступа тадашњи предсједник, ступа у правни однос са Цетињским манастиром, који заступа тадашњи митрополит Данило (Дајковић).

„Који уједно и потписује овај уговор за Цетињски манастир. Из овога доказа произилази да је држава Црна Гора и пријестоница Цетиње прихватала једну ноторну чињеницу, а то је да је Цетињски манастир саставни дио Митрополије црногорско-приморске, у противном не би га могао заступати митрополит црногорско-приморски Данило (Дајковић)“, објаснио је Каварић.

Он посједује и документацију на основу које износи тврдње да се пријестоница Цетиње лажно представља као власник Цетињског манастира.
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
РЕГИОН
Одлука Владе: Цетињски манастир у рукама државе - нема отуђења
Група грађана Цетиња испред зграде Скупштине Пријестонице Цетиње - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
РЕГИОН
Бурно на сједници и око зграде Пријестонице Цетиње – „судар“ комита и одборника УРА
Крст на манастиру - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2021
РЕГИОН
Адвокат Митрополије пред одлучивање СО Цетиње: Власништво манастира не одређују одборници
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала