- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Свињолика ајкула извучена из Медитерана /фото, видео/

© Flickr / Elias LevyАјкула
Ајкула - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
Пратите нас
Морнаричкa патрола италијанског острва Елба извукла је из Средоземног мора 3. септембра тзв. свиљолику ајкулу.
Овај морски пас припада врсти Oxynotus centrina и у води личи на било коју другу ајкулу – брзи, сиви предатор са оштрим леђним перајама. Али ако се загледате, уочићете пљоснату главу, широко размакнуте очи и тупу ружичасту „њушку“.
„Свињоликом рибом се назива и због тога што када изађе из воде испушта неку врсту гроктања“, рекао је након недавног открића Јуриј Тиберто из акваријума Елба у Италији за портал „Тоскана медија њуз“.
Према италијанском порталу, поморски официри пронашли су морског пса мртвог како плута пре него што су га довукли на пристаниште, преноси „Лајв сајенс“.
„У мору тосканског архипелага, тако богатом биодиверзитетом, није неуобичајено пронаћи ову рибу, и могу са сигурношћу рећи да често добијам извештаје који ми говоре о свињоликим рибама које су завршиле у рибарској мрежи“, каже Тиберто.
Он каже да је покушао ову рибу да гаји и у акваријуму.
„Такође сам једно време покушавао да је угостим у једном од акваријума, али сам убрзо одустао јер сам морао да видим да је то врста која се не прилагођава заточеништву“, навео је он.
Ајкуле на Медитерану налазе се на Црвеној листи угрожених врста Међународне уније за очување природе.
У Средоземном мору не недостаје чудних ајкула. У јулу 2019. рибари на Медитерану су ухватили „голу“ ајкулу, односно морског пса наизглед рођеног без коже и зуба. Изненађујуће, ајкула је доживјела 3 године пре него што је угинула у рибарским мрежама. Научници су тада рекли да нису видели ништа слично.
Риба прогутала ајкулу: Невероватан снимак са дна мора - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2020
Риба прогутала ајкулу: Невероватан снимак са дна мора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала