Из Русије стигао дар који ће штитити српски народ

© Sputnik / Валентина БулатовићДетаљ иконе светог кнеза Александра Невског, руске уметнице Ане Иљине
Детаљ иконе светог кнеза Александра Невског, руске уметнице Ане Иљине - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Сусретом српских и руских иконописаца и заједничком уметничком радионицом иконописања и фрескосликарства Руски дом у Београду обележава велики јубилеј – осам векова од рођења светог руског кнеза Александра Невског. Из Русије је тим поводом у Србију стигао и драгоцени дар – четири иконе које ће красити српске православне храмове.
Форум који је организован у сарадњи с Россотрудничеством окупља најбоље сликаре, иконописце, фрескописце и рестаураторе из Русије и земаља Балканског полуострва.
Поред делегације сликара и рестауратора из Русије и Србије, на скупу учествују и гости из Румуније, који су у прилици да овде у Београду размене искуства о пројектима обнављања и осликавања православних храмова, каже у разговору за Спутњик саветница руководиоца Россотрудничества Нармин Ширалијева.
© Sputnik / Валентина БулатовићУчесници радионице иконописања у Руском дому у Београду
Учесници радионице иконописања у Руском дому у Београду - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
Учесници радионице иконописања у Руском дому у Београду
Учесници форума ће представити своје уметничке радионице и карактеристике својих националних школа сликања, а радови који буду настали током мајсторске радионице биће предати Академији Српске православне цркве за уметност и конзервацију.

Александар Невски као заштитник српског народа

Према речима Нармин Ширалијеве, руски уметници су у Србију донели на дар четири иконе, освештане у Сретењском манастиру. Највећа међу њима је икона светог кнеза Александра Невског, која ће овог викенда бити предата новом Храму Александра Невског у Бањалуци.
© Sputnik / Валентина БулатовићИконе које руски уметници дарују Србији
Иконе које руски уметници дарују Србији - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
Иконе које руски уметници дарују Србији
Ауторка ове иконе је руска уметница Ана Иљина, која је Александра Невског представила као будућег заштитника српског народа у Бањалуци.
Нармин Ширалијева истиче да је Александар Невски једна од најважнијих личности у дугој и бурној историји Русије, благоверни кнез ког поштује Руска православна црква и који је дао велики допринос формирању руске државности.
„Његова политика је била мудра, стабилна, а он је одано и доследно служио свом народу. Александар Невски је успео да успостави равнотежу штитећи Русију мудром дипломатском политиком према суседима с Истока и одржавајући дијалог са Западом. Истовремено, успео је да одбрани и сачува идентитет православља“, наглашава Нармин Ширалијева.
© Sputnik / Валентина БулатовићИкона светог кнеза Александра Невског - дар Храму Александра Невског у Бањалуци
Икона светог кнеза Александра Невског - дар Храму Александра Невског у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
Икона светог кнеза Александра Невског - дар Храму Александра Невског у Бањалуци
Према њеним речима, културне везе Русије и Србије су веома разноврсне и разнобојне - то су и музика, и позориште, и филм, али су сликарство, рестаурација и мајсторство иконописања посебно важна спона.
Нармин Ширалијева је као посебно занимљив део програма у Руском дому издвојила осликавање велике фреске на платну, у којем ће заједно учествовати руски и српски уметници.

Фреска светог руског кнеза на дар Србији

Руска сликарка Ана Иљина је током радионице почела да осликава нову фреску, која такође представља Александра Невског. Његов лик је представљен у стилу руског иконописања из 12. века, каже уметница у разговору за Спутњик.
Свети кнез је, како објашњава Ана Иљина, представљен у палети земљаних и златастих боја, уз плаве и црвене тонове, носећи заставу на којој је исписано његово име и која симболизује његову снагу.
© Sputnik / Валентина БулатовићРуска уметница Ана Иљина осликава фреску Александра Невског
Руска уметница Ана Иљина осликава фреску Александра Невског - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
Руска уметница Ана Иљина осликава фреску Александра Невског
Испод њега је водени ток који симболизује реку Неву, бојно поље на којем је однео победу, а читава композиција обликује велики крст који наглашава његову благоверност.
„Срећна сам што ће ова слика остати у Србији као мој дар српском народу“, каже Ана Иљина.
Уметница каже да веома поштује српску монументалну уметност, те да је још 1997. године била у прилици да се први пут упозна са српским стилом иконописања.
„Била сам задивљена, проучавала сам је дуго, а једно време сам и сликала у том стилу. Руска школа иконописања одликује се земљаним бојама, док у српској доминирају боје сложене по контрасту. Ви сликате у три димензије, док су код нас иконе више усредсређене на атмосферу и често можда и нису прецизне у цртежу, али су увек врло интересантне и необичне. Француски импресионисти су се одушевљавали руским иконама, односно њиховом душом која као да је ухваћена у лету“, оцењује наша саговорница.
© Sputnik / Валентина БулатовићРуска уметница Ана Иљина осликава фреску Александра Невског
Руска уметница Ана Иљина осликава фреску Александра Невског - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
Руска уметница Ана Иљина осликава фреску Александра Невског
Скуп у руском дому ће трајати два дана, а потом ће делегација руских уметника, заједно са свештеником Сретењског манастира из Москве, посетити Бањалуку.
Нармин Ширалијева је истакла да ће се пројекат који је зачет у Руском дому наставити кроз даљу сарадњу уметника, са идејом да у будућности заједно учествују у осликавању православних храмова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала