https://sputnikportal.rs/20210916/lekari-savetuju-hrana-koju-bi-trebalo-da-izbegavate-nakon-tridesete-1129873143.html
Лекари саветују: Храна коју би требало да избегавате након тридесете
Лекари саветују: Храна коју би требало да избегавате након тридесете
Sputnik Србија
Чак и уколико се са 30 осећате као да имате 20, чињеница је да се ваше тело мења и да постаје теже да изгубите килограме и да задржите добар изглед... 16.09.2021, Sputnik Србија
2021-09-16T17:40+0200
2021-09-16T17:40+0200
2021-09-16T17:38+0200
друштво
медицина
здравље
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/01/1d/1124500956_0:161:3071:1888_1920x0_80_0_0_99ae206805f283f5156cfb68613592cf.jpg
Јогурт са укусимаУглавном садржи конзервансе, згушњиваче, појачиваче укуса, ароме, шећере, емулгаторе, а од тога никако не можете имати користи. Може садржати исту количину нездравог шећера колико и порција сладоледа.Пециво за доручакВелика кифла може садржати скоро целу дневну дозу шећера која се препоручује здравој одраслој особи. Уживање у слаткишима може имати опасне последице као што је инсулинска резистенција.Према истраживањима, људи чија је петина дневног уноса калорија шећер у разним облицима имају 38 одсто веће шансе да умру од срчаних болести.Пржено месо са кожицомНа високим температурама на месу се образују хетероциклични амини и полициклични ароматични угљоводоници. Научници су утврдили да те штетне хемијске супстанце могу изменити вашу ДНК и повећавају ризик од рака.Коктели и пивоАлкохол омета нормалан сан, а недостатак сна у тридесетим није исто што и у двадесетим, тврде лекари. Не само да због тога можете имати проблеме са здрављем, него се и повећава жеља за слатким. Алкохол исушује кожу, па и најситније боре постану приметније.Слатки алкохоли и пива су посебно штетни, јер садрже много шећера.Кафа у великим количинама и напици са кофеиномПревелике количине кафе могу погоршати квалитет сна и довести до превременог старења коже. Алтернатива кафи је зелени чај.Производи са заслађивачимаАко се гојите у струку, значи да се ваша јетра не може изборити са токсинима. Узрок томе могу бити вештачки заслађивачи. То нису само производи за дијабетичаре и заслађивачи за чај и кафу, него се налазе и у газираним пићима, „здравим“ чоколадицама и жвакаћим гумама.Соја сосТо је производ са високим садржајем соли, а вишак соли у организму доводи до задржавања воде. То може довести до повећаног притиска, додатно оптерећује срце и крвне судове.Спортски напициСадрже електролите, обогаћени су минералима, али такви напици такође обилују шећером и калорични су.Многи људи сматрају да се након тридесете теже мршави и брже гоји, јер се успорава метаболизам. Међутим, научници са Универзитета у Абердину открили су да је метаболизам исти од 20 до 60 године. Наравно, увек постоје изузеци, али заправо је кључ у томе шта једете и у којој мери.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/01/1d/1124500956_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_000e436bf02afdd7796c0165d854bea3.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
медицина, здравље, друштво
медицина, здравље, друштво
Лекари саветују: Храна коју би требало да избегавате након тридесете
Чак и уколико се са 30 осећате као да имате 20, чињеница је да се ваше тело мења и да постаје теже да изгубите килограме и да задржите добар изглед. Нутриционисти су прискочили у помоћ и саставили списак намирница које би требало да избегавате након тридесете.
Углавном садржи конзервансе, згушњиваче, појачиваче укуса, ароме, шећере, емулгаторе, а од тога никако не можете имати користи. Може садржати исту количину нездравог шећера колико и порција сладоледа.
Велика кифла може садржати скоро целу дневну дозу шећера која се препоручује здравој одраслој особи. Уживање у слаткишима може имати опасне последице као што је инсулинска резистенција.
Према истраживањима, људи чија је петина дневног уноса калорија шећер у разним облицима имају 38 одсто веће шансе да умру од срчаних болести.
На високим температурама на месу се образују хетероциклични амини и полициклични ароматични угљоводоници. Научници су утврдили да те штетне хемијске супстанце могу изменити вашу ДНК и повећавају ризик од рака.
Алкохол омета нормалан сан, а недостатак сна у тридесетим није исто што и у двадесетим, тврде лекари. Не само да због тога можете имати проблеме са здрављем, него се и повећава жеља за слатким. Алкохол исушује кожу, па и најситније боре постану приметније.
Слатки алкохоли и пива су посебно штетни, јер садрже много шећера.
Кафа у великим количинама и напици са кофеином
Превелике количине кафе могу погоршати квалитет сна и довести до превременог старења коже. Алтернатива кафи је зелени чај.
Производи са заслађивачима
Ако се гојите у струку, значи да се ваша јетра не може изборити са токсинима. Узрок томе могу бити вештачки заслађивачи. То нису само производи за дијабетичаре и заслађивачи за чај и кафу, него се налазе и у газираним пићима, „здравим“ чоколадицама и жвакаћим гумама.
То је производ са високим садржајем соли, а вишак соли у организму доводи до задржавања воде. То може довести до повећаног притиска, додатно оптерећује срце и крвне судове.
Садрже електролите, обогаћени су минералима, али такви напици такође обилују шећером и калорични су.
Многи људи сматрају да се након тридесете теже мршави и брже гоји, јер се успорава метаболизам. Међутим, научници са Универзитета у Абердину открили су да је метаболизам исти од 20 до 60 године. Наравно, увек постоје изузеци, али заправо је кључ у томе шта једете и у којој мери.