- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Лекари саветују: Храна коју би требало да избегавате након тридесете

© Depositphotos.com / Lenets_TatsianaФрижидер пун воћа и поврћа
Фрижидер пун воћа и поврћа - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
Пратите нас
Чак и уколико се са 30 осећате као да имате 20, чињеница је да се ваше тело мења и да постаје теже да изгубите килограме и да задржите добар изглед. Нутриционисти су прискочили у помоћ и саставили списак намирница које би требало да избегавате након тридесете.
Јогурт са укусима
Углавном садржи конзервансе, згушњиваче, појачиваче укуса, ароме, шећере, емулгаторе, а од тога никако не можете имати користи. Може садржати исту количину нездравог шећера колико и порција сладоледа.
Пециво за доручак
Велика кифла може садржати скоро целу дневну дозу шећера која се препоручује здравој одраслој особи. Уживање у слаткишима може имати опасне последице као што је инсулинска резистенција.
Према истраживањима, људи чија је петина дневног уноса калорија шећер у разним облицима имају 38 одсто веће шансе да умру од срчаних болести.
Пржено месо са кожицом
На високим температурама на месу се образују хетероциклични амини и полициклични ароматични угљоводоници. Научници су утврдили да те штетне хемијске супстанце могу изменити вашу ДНК и повећавају ризик од рака.
Коктели и пиво
Алкохол омета нормалан сан, а недостатак сна у тридесетим није исто што и у двадесетим, тврде лекари. Не само да због тога можете имати проблеме са здрављем, него се и повећава жеља за слатким. Алкохол исушује кожу, па и најситније боре постану приметније.
Слатки алкохоли и пива су посебно штетни, јер садрже много шећера.
Кафа у великим количинама и напици са кофеином
Превелике количине кафе могу погоршати квалитет сна и довести до превременог старења коже. Алтернатива кафи је зелени чај.
Производи са заслађивачима
Ако се гојите у струку, значи да се ваша јетра не може изборити са токсинима. Узрок томе могу бити вештачки заслађивачи. То нису само производи за дијабетичаре и заслађивачи за чај и кафу, него се налазе и у газираним пићима, „здравим“ чоколадицама и жвакаћим гумама.
Соја сос
То је производ са високим садржајем соли, а вишак соли у организму доводи до задржавања воде. То може довести до повећаног притиска, додатно оптерећује срце и крвне судове.
Спортски напици
Садрже електролите, обогаћени су минералима, али такви напици такође обилују шећером и калорични су.
Многи људи сматрају да се након тридесете теже мршави и брже гоји, јер се успорава метаболизам. Међутим, научници са Универзитета у Абердину открили су да је метаболизам исти од 20 до 60 године. Наравно, увек постоје изузеци, али заправо је кључ у томе шта једете и у којој мери.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала