- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија успешно завршила испитивање нуклеарног „горива будућности“

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЛого корпорације "Росатом"
Лого корпорације Росатом - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
Пратите нас
Експерти руске нуклеарне индустрије успешно су завршили тестирања на нуклеарној електрани „Балаково“ иновативног нуклеарног „Ремикс“ горива које ће се у будућности користити у нуклеарној енергетици, саопштила је руска компанија „Росатом“.

„Реактори за производњу топлотне енергије ВВЕР-1000 који у свом саставу имају експерименталне елементе са Ремикс горивом, успешно су прошли тест експлоатације у реактору енергетског блока број 3 нуклеарне станице који је трајао око пет календарских година, наводи се у саопштењу.

У реактор енергетског блока број 3 напуњена су три склопа са горивом, од којих сваки има стандардне елементе за производњу топлоте и шест генератора са „Ремикс“ горивом.

„Пет година су наши експерти пратили неутронско-физичке и ресурсне карактеристике експерименталних реактора и није било никаквих проблема у експлоатацији, што потврђују и пројектна својства новог нуклеарног горива“, подвукао је Рижков.

„Ремикс“ горивом се омогућава смањење употребе природног урана у нуклеарној енергетици и поновно коришћење компоненти већ озраченог горива. Основна предност нуклеарног циклуса је могућност коришћења плутонијума који се формира у реакторима приликом зрачења уранијума 238. Он се састоји из регенерисаног уранијума и плутонијума који се образују приликом прераде нуклеарног горива са додацима обогаћено уранијума. Употреба таквог горива омогућиће вишеструко ширење нуклеарне енергије затварањем циклуса нуклеарног горива, као и поновну употребу озраченог горива уместо његовог складиштења.
Нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2021
Наступа нова ера атомске енергетике: Русија гради нуклеарку нове генерације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала