- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Да ли ће грађани изгубити спорове против банака: Врховни суд заузео став о осигурању кредита

© Sputnik / СпутњикДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
Пратите нас
Врховни касациони суд Србије (ВКС) заузео је став да је дозвољена одредба уговора о кредиту којом се корисник кредита обавезује да плати банци премију осигурања код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НКОСК).
То важи под условом да је ту обавезу банка јасно предочила кориснику кредита у предуговорној фази, исказивањем ове врсте трошкова кредита и његовог процентуалног и номиналног износа у понуди, наводи се у ставу ВКС у који је Танјуг имао увид.
Највиши суд у земљи је навео да банка није дужна да корисника кредита упозна са структуром и начином обрачуна премије осигурања кредита.
Овај правни став, који није обавезујући, али је усмеравајући за све будуће одлуке нижестепених судова, усвојен је у четвртак, 16. септембра на седници Грађанског одељења ВКС, објављено је на сајту тог суда.
„Правно је ваљана одредба уговора о кредиту којом се корисник кредита обавезује да плати банци премију осигурања код НКОСК, под условом да је та обавеза јасно предочена кориснику кредита у предуговорној фази исказивањем ове врсте трошкова кредита и његовог процентуалног и номиналног износа у понуди. Банка није дужна да корисника кредита упозна са структуром и начином обрачуна премије осигурања кредита“, гласи став ВКС.
Заменик председника Коморе јавних извршитеља доктор Вујадин Масникоса за Танјуг објашњава да овај став практично значи да ће сви грађани који су поднели тужбу судовима против банака за враћање накнаде коју су им банке зарачунавале заправо сада изгубити судске спорове.
Он је указао да су судови раније аутоматски усвајали тужбене захтев и и обавезивали банке да врате ту накнаду, јер банка није имала право да самовољно осигурава стамбени кредит код НКОСК.
„Сада је ВКС заузео становиште да су они имали то право, ако су то предочили“, прецизирао је Масникоса.
Велики број грађана покренуо је спор пред судом јер су им као корисницима стамбених кредита банке наплаћивале премију осигурања код НКОСК у износу од 1.5 одсто до 4 одсто од укупног износа стамбеног кредита, и то тако што су у уговорима наводили да клијенти требају да плате премију осигурања кредита НКОСК
Чекић у судници - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2021
Банке неће одустати: Треба ли држава и даље да их помаже
Марионета - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2017
Нико не сме да пљачка народ — осим банака
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала