- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Донета судска одлука о спорном трошку на рачунима за струју

© Sputnik / СпутњикЕлектропривреда Србије
Електропривреда Србије - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
Пратите нас
Врховни касациони суд донео је одлуку да је трошак гарантованог снабдевача саставни део цене струје, а не трошак који се посебно зарачунава и наплаћује купцу мимо утврђене цене.
У закључку Врховног суда наведено је:
„Трошак гарантованог снабдевача је саставни део цене електричне енергије утврђене у складу са важећом Методологијом за одређивање цене електричне енергије за гарантовано снабдевање, а не трошак који се посебно зарачунава и наплаћује купцу струје мимо утврђене цене“.
Подсетимо, Удружење за заштиту права грађана „Процес“ објавило је у јулу да ЕПС кроз рачуне за струју незаконито наплаћује и цену за трошкове гарантованог снабдевача, као стални трошак
„Противзаконитим га чини што је у супротности с одредбама Закона о заштити потрошача, тачније Члана 12, а Става 4, којим је прописано да је забрањено наплаћивање издавања и слања рачуна потрошачу. Агенција за енергетику Републике Србије, која даје сагласност на одлуку ЕПС-а којом се утврђује ‘Трошак гарантованог снабдевача’, истакла је да у тај трошак улазе трошкови израде и слања рачуна, што је противно Закону о заштити потрошача“, рекао је тада Оснивач Удружења „Процес“ Александар Нешић.
Потом се огласио ЕПС, који је саопштио да су „све ставке на рачуну за електричну енергију, укључујући ‘трошак гарантованог снабдевача’ у складу са Законом о енергетици и прописима Републике Србије и све ставке је одредило регулаторно тело Агенција за енергетику Републике Србије“.
„Трошак гарантованог снабдевача је дефинисан у Методологији за одређивање цене електричне енергије за гарантовано снабдевање коју доноси Агенција за енергетику Републике Србије, као тарифа за тарифни елемент место испоруке, саопштио је тада ЕПС.
Динари - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
ЕПС да врати грађанима новац који им је 7 година незаконито наплаћивао
Електропривреда Србије - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2021
ЕПС се огласио о спорним наплатама за грађане
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2021
Шта грађани Србије плаћају кроз спорни трошак ЕПС-а: Одговара Агенција за енергетику
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала