- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Повећане премије за млеко у Србији

© Фото : PixabayКраве и млеко - илустрација
Краве и млеко - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
Пратите нас
Фармери очекују да ће откупљивачи, велике фабрике за прераду млека, коначно подићи откупне цене које нису мењане већ шест година тако да оне у просеку у Србији износе око 30 динара, док су трошкови производње 56.
Влада Србије на јучерашњој седници донела је и званично одлуку да премије за млеко буду повећане са седам на 10 динара по литру.
Како је за „Политику” изјавио Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, држава ће за ово повећање на годишњем нивоу издвојити 25 милиона евра. Одлука ће се примењивати од 15. октобра, када трећи квартал долази на наплату, и од тада ће почети исплате, потврдио је министар.
Према његовим речима, на седници је усвојен и један нови закључак у вези с применом мера у говедарству које ће смањити трошкове производње.
Фармери су протеклих дана најављено државно повећање премија окарактерисали као добродошло. Истичу, ипак, да очекују и да ће откупљивачи, велике фабрике за прераду млека, коначно подићи откупне цене које нису мењане већ шест година тако да оне у просеку у Србији износе око 30 динара, док су трошкови производње 56.
Сматрају да је највећи проблем тај што фармери не могу да утичу на цену млека у ситуацији када су све компоненте у производњи поскупеле за минимум 50 одсто. Зато су апеловали на суштинско решавање овог проблема и предвидиву цену у откупу која је реална и прати трошкове производње.
Гостујући на ТВ Прва Недимовић је јуче рекао и да се приводи крају процедура за меру популарно названу 50:40:10. Он је наговестио да ће финална листа кандидата бити завршена и објављена наредне недеље, након разматрања жалби. Око 750 газдинстава по овом конкурсу ће набавити нови трактор.
Говорећи о ценама хране, он је рекао да је министар пољопривреде и да мора да брани интересе пољопривредника и најпре жели да су они задовољни. Највише имамо проблема у сточарству јер су инпути поскупели. За цене меса живе ваге рекао је да су добре, али да му није било добро када је видео цену пилетине у радњама.
“Никада не могу сви бити задовољни, ако су скупе житарице, нису задовољни сточари, ако је цена жита ниска, нису задовољни ратари. Ако је скупо жито и жива вага стоке, онда је скупо месо. То је тако и треба рећи истину и гледати да сви могу да зараде од свог рада”, истакао је он.
Од пет највише извезених роба из Србије са храном су повезане четири, рекао је Недимовић, тако да није случајно да ћемо извозити више од четири милијарде долара или пет. То ће стално ићи навише јер храна у свету више неће појефтињавати.
Краве - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Губитак од 100 евра по бику: Како спречити крах сточарства коме се Србија приближава
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала