- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Мислили сте да ових седам намирница немају пуно шећера, али...

CC0 / / Здрава храна
Здрава храна - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
Пратите нас
Сладолед, колачи или чоколада нису једини извори шећера, а истраживања показују да 3 од 4 особе уносе веће количине од дневно препоручених доза.
Многи људи који желе да контролишу ниво шећера у крви и телесну тежину нађу се непријатно изнађени када схвате да неки додатак за здраву салату садржи велике количине шећера. Готова јела и неке намирнице често су препуни адитива и шећера, на који не обраћамо пажњу све док се не појаве неке здравствене тегобе. Додани шећери узрокују брзи пораст шећера у крви и низ метаболички штетних реакција. Висок унос додатног шећера може условити масну јетру, резистенцију на инсулин, дијабетес типа 2 и системске упале. Често су повезани са прекомерном тежином и гојазношћу, опомињу стручњаци, преноси портал е-клиника.

Три од четири особе уносе више шећера од дневних потреба

Препоручени дневни унос шећера је до 25 грама или 6 кафених кашичица. Нека истраживања наводе да 3 од 4 особе уносе веће количине шећера. Међутим, као што се уобичајено мисли, сладолед, колачи или чоколада нису једини извори шећера. Прерађена храна, која је често сланог или киселог укуса, чини 90 одсто извора свих доданих шећера, наводи научна студија из 2016.

Јогурт с укусима

Јогурт је добра намирница, али воћни јогурти су препуни шећера. Читајте састав. Ако је шећер наведен као један од прва три додатка, јогурт вратите на полицу, саветују стручњак за исхрану особа са дијабетесом типа 2. За особе са нестабилним шећером, али и за све који желе здраво да се хране, много бољи је избор обичан јогурт у који можете додати намирнице по сопственом избору. Цимет, свеже воће, пасиране бобице, препечени неслани орах и семенке одлични су додаци који пружају арому без доданог шећера, саветују стручњаци.

Готове супе

Супе из кесице многи доктори препоручују као помоћно средство код ниског крвног притиска или неког стомачног вируса. Оне су препуне соли, али и шећера. Највиши ниво може се пронаћи у супама на бази парадајза, а неке кондензоване садрже и до 15 грама шећера у једној порцији. Произвођачи, на пример, додају шећер свим производима на бази парадајза како би смањили киселост и уравнотежили укус.

Прелив за салату

Салата је здрав оброк који се свима препоручује, ипак, неки додаци за салату могу за час посла пореметити нутритивне вредности овог јела. Иако једете краставац, нећете смршати јер многи преливи за салату садрже велике количине масти, и до 6 грама шећера по оброку. Према неким истраживањима, лагане верзије без масти имају највише доданих шећера. Стручњаци наводе да многи произвођачи уклањају масти из производа и често додају више шећера како би заменили арому. Савет је да неке преливе замените хумусом, соком од лимуна, пасираним бобицама, обичним јогуртом.

Сос од парадајза

Умаци од парадајза су често брз начин да се побољша укус јела, али, они могу бити подмукли извори шећера, који се често, како смо навели, додаје како би се смањио кисели укус парадајза и одржала свежина. Природни шећери нису проблем, али кукурузни сируп и други додатни шећери – јесу. Покушајте да правите сос од готовог парадајза, додајете зачине по жељи, без шећера.

Воћни сокови

У понуди је све више сокова без додатних шећера, ипак велики део напитака од воћа је препун шећера. Проверите сокове на којима је на листи састојака само сок од воћа. Већина стручњака саветује, ипак, да максимално избегавате сокове и препоручује свеже воће као много бољи избор витамина.

Грицкалице на бази житарица

Слаткиши на бази жита и природног меда који се рекламирају као здраве посластице често су пуни шећера. Неки брендови садрже до 11 грама шећера по плочици, а често се на листи састојака налази и бело брашно. Избегавајте оне у којима је шећер наведен као један од прва три састојка. Савет нутрициониста за дијабетичаре јесте да избегавају ове посластице и да се радије одлуче за орашасто воће.

Суво воће

У први мах, многи би помислили да је суво воће здрав избор, али неке врсте сувог воћа су пуне шећера. Једна шака сувих брусница, уз своје природне шећере, може да садржи до 27 грама шећера. Ниво шећера је већи у оном сувом воћу који има природно веће количине шећера, као што је грожђе, смокве, шљиве, вишње.
Ситан сир, колач еклер и ораснице - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
РУСИЈА
Руски нутрициониста саветује колико дневно смете појести слатког
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала