- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Абазовић није сигуран да је договор ДФ-а и Демократа у складу са Споразумом

© Фото : Спутњику уступила УРАДритан Абазовић, лидер УРА
Дритан Абазовић, лидер УРА - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Потпредсједник црногорске Владе и лидер ГП УРА, Дритан Абазовић, изјавио је да није сигуран да је договор ДФ-а и Демократа компатибилан са оним што предвиђа Споразум три стране из септембра прошле године. Ако политичари уђу у Владу, то је нови моменат, рекао је Абазовић и додао да онда треба правити комплетну политичку Владу.
Абазовић је, у синоћњем интервјуу за ТВЦГ, поновио став ГП УРА да је потребно прво изабрати Тужилачки савјет, па све остало. Поручио је и да ГП УРА никада није бјежао од дијалога.
На питање чему је Црна Гора ближа ванредним изборима или реконструисаној власти, Абазовић је казао да, нажалост, Црна Гора, никако да изађе из политичких турбуленција.
„Мислим да су овакве ситуације биле познате и у ранијем периоду. Чему смо ближи показаће вријеме. Мислим да је обавеза свих политичких субјеката да се у овом тренутку понесу одговорно“, рекао је Абазовић.
Он је навео да ГП УРА никада није бјежао од дијалога и да су увијек били посвећени тражењу најбољих рјешења.
„И сада ћемо то учинити. Сваки предлог, свака опција, свака понуда, свака идеја треба да се третира на један озбиљан начин. Али морамо да знамо да оно што су основни принципи развоја наше државе не могу бити нарушени. Како доћи до модела који ће бити функционалнији, бољи, продуктивнији за грађане Црне Горе то је нешто што ти заједнички разговори треба да донесу“, истакао је лидер ГП УРА.
„Нисам сигуран да је оно што је договор ДФ-а и Демократа компатибилан са оним што предвиђа Споразум три стране из септембра прошле године. У дијелу који се тиче експертске Владе то је јасно прописано у Споразуму, не говорим о другим принципима о којима ће неки субјекти морати да се изјасне”, казао је Абазовић.
Ако се све нејасноће појасне, и ако се, како је казао, пронађу у томе, не види ништа спорно око било чега.
Абазовић је, ипак, навео да би предлогом ДФ-а и Демократа Влада изгубила садашњи концепт, јер је предвиђено и 18 министарства и још неке промјене.
„То су све модели о којима морамо да поразговарамо на један озбиљнији начин. Ову власт чине три, а не двије коалиције. Ако они имају резервну варијанту, односно, ако имају неке друге политичке субјекте или посланике који би подржали њихов договор ми са тим немамо ништа спорно”, казао је Абазовић и додао да ГП УРА зна зашто је ушао у Владу и желе да остану на тим принципима.
Он је подсјетио да у међувремену није изгласан Тужилачки савјет, није постигнут договор да се сви избори одрже у једном дану.
„Ми смо позивали Демократе и ДФ да као већи субјекти пронађу заједнички језик и они су пронашли, али исто тако ми морамо да знамо шта је то што је договор. Циљ је да сви заједно сједнемо и да они представе и ако то буде у складу са принципима онда ОК”, истакао је Абазовић.
Навео је и да је за њега Момо Копривица политичар експерт.
„Али ако може Момо Копривица, може и Андрија Мандић и онда може било ко... Због тих ствари треба да се видимо шта је дефиниција. Нијесам сигуран да је то компатибилно са Споразумом, ако је неко жели да га напусти и то је легитимна ствар. Све у политици има рок трајања, можда сада треба да имамо неки нови Споразум, ја сам за договоре”, додао је Абазовић.
На питање да ли ће ГП УРА прихватити политичаре у Влади, Абазовић је одговорио:
„Уколико дође до тога да политичари уђу у Владу што није нелегитимно, ми имамо нови моменат, и онда треба да направимо комплетну политичку Владу. Морамо да изаберемо између експертске владе или политичке владе или нечега трећег“, навео је Абазовић и додао да није поборник изазивања нестабилности.

„Дијалогу дајем шансу“

Абазовић је навео да на тему реконструције Владе није причао са премијером Здравком Кривокапићем.
„Оно што је важно што је изнио и премијер јесте да 41 одлучује, а не 37“, навео је он.
Абазовић је поручио и да дијалогу даје шансу.
„Фали још инпута. Надам се да ћемо сви поступити мудро у контексту заштите националних интереса Црне Горе”, истакао је Абазовић.
Казао је и да би свако волио да има мањине у влади.
„Мислим да треба да идемо ка томе да дијалог преовлада и да се компромисима дође до рјешења. Подјеле не воде ничему“, поручио је лидер ГП УРА.

Прво о Тужилачком савјету, па све остало

Он је казао и да му се не допада став ДФ-а и Демократа да ће се о реконструисаној Влади гласати заједно са Тужилачким савјетом.
Било какво условљавање Тужилачког савјета је, како је оцијенио, неодговорно.
„Што се ГП УРА тиче прво Тужилачки савјет па све остало, а онда за сто да видимо што су рјешења и да ли их има“, навео је Абазовић.
На питање да ли у редовима актуелне власти има оних који се плаше закона о поријеклу имовине, Абазовић је казао, како не зна, ко се плаши тог закона.
„Али знам да су се људи некако накостријешили на сваку помисао да би тај закон могао да ступи на снагу”, навео је Абазовић и додао да је то најважнији закон у борби против корупције и криминала.
„Мене брине тај став колега и пријатеља из парламентарне већине, да ми не можемо да схватимо значај тога, и да сваком другом акту, дајемо више значаја од оног који треба да буде системски и који смо обећали грађанима“, саопштио је Абазовић.
Он је навео како очекује да ће тај закон и прије 15. октобра ићи на јавну расправу која ће трајати најмање 20 дана.
„Садашња опозиција није жељела да дозволи смјене у Тужилачком савјету, зашто их је подржао један дио парламентарне већине то није питање за мене. Садашња опозиција не жели да се донесе закон о поријеклу имовине, раде све да обезглаве оно што ми радимо, а то је напад на организовани криминал, када то повежете са одређеним атацима, који се односе директно и на мене лично, али и на партију коју представљам, али и на посао који обављам, ја заиста не знам шта друго да размишљам него да ту постоји узрочно посљедична веза. Све друго нема рационална објашњења”, навео је Абазовић.
Он је казао и да тужилаштво потире дио резултата које безбједносни сектор остварује.
„Да смо имали другачији ТС и неке друге људе на челним позицијама у тужилаштву ситуација на Цетињу не би достигла овај зенит“, навео је Абазовић.

„Немам информацију да је био спреман снајпер за Порфирија“

На питање да ли је на Цетињу био спреман снајпер за патријарха Порфирија, Абазовић је саопштио:
„Немам информацију да је био спреман снајпер за Порфирија. А да ли је било употребе ватреног оружја на Цетињу јесте и да ли смо ми имали једну ситуацију која је специфична, а то је да штићену личност увлачимо у ватру, а не да је одводимо далеко од ризика — јесмо”.
Навео је и да је свакоме ко је 5. септембра ишао на Цетиње била је угрожена безбједност.
Према његовим ријечима, не постоји оперативни податак да је припремано убиство Порфирија.
„Не, да ја знам, заиста“, поручио је Абазовић.

Није суштина у снимку, него у уцјенама

Грађански покрет УРА саопштио је у четвртак увече да сумња да „због неких озбиљних уцјена Алекса Бечић напушта евроатлантски курс“ и да „тјера УРУ да исто учини“. „Ако због пријетњи београдских таблоида о наводном снимку Алексе Бечића напуштате европски курс, онда Ваша партија не заслужује иоле озбиљан одговор“, навела је УРА.
Коментаришући наводе из тог саопштења, Абазовић подсјећа шта је претходило таквим оцјенама ГП УРА.
„Прије него што смо ми било шта рекли Демократама, Демократска ЦГ је рекла да нас Вучић има у шкафу. То је повод тога, алудирајући да смо у заштити криминалних структура. Прије тога су саопштили и да сам ја издајник”, истакао је потпредсједник Владе.
Додаје да је након тога ГП УРА, Демократама само поставио питање.
„Овдје није суштина у снимку него у уцјенама. То што помињање снимка већини људи или неке алудира на нешто, мене не алудира. Можда сам једини... Ми никакве рестрикције према било коме немамо, ни национално, ни религијски, ни сексуално, ни на било који други начин. Нити алудирамо, ми смо само поставили питање, гдје је одговор требало да буде НЕ...“, истакао је Абазовић.
Он је навео да су Демократама поставили та питања, јер су како додаје из Бечићеве партије убјеђивали и домаћу и међународну јавност да УРА има неки договор са ДФ-ом.
„Морате да знате да и ми имамо неки праг толеранције”, саопштио је Абазовић.
“Ако је погрешно схваћено, ако је избор ријечи био погрешан, што се мене тиче мени је због тога жао. Потпуно је субјективна перцепција шта ви подразумијевате под неким снимком”, поручио је Абазовић и додао да не жели да се свађа са Демократама.
„Моја алузија је била сљедећа да су Демократе имале рат са ДФ-ом и да су онда били под нападом одређених таблоида из Србије и да је у том тренутку рат стао и да се у том тренутку окренула плоча, а да се за све то требало окривити ГП УРА. Легитимно је да они бирају свој правац”, казао је Абазовић и навео да он не зна шта је на том снимку.
„Ако јесте било претјерано, ја се извињавам. Грешке су саставни дио политичке борбе. Вјерујем да Демократе не мисле све оно што су рекле за нас. Вјерујем да и ми и они можемо много боље у будућности”, закључио је Абазовић.
Милан Кнежевић, председник Демократске народне партије и један од лидера Демократског фронта Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
РЕГИОН
Кнежевић: Криза власти би могла бити разрешена до 15. октобра
Кривокапић са члановима свог кабинета у Белом салону Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
РЕГИОН
Нови договор за Владу Црне Горе — плод чисте политичке логике
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала