- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Колико је штетно спавање поред телефона

CC0 / / Спавање
Спавање - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2021
Пратите нас
У савременом свету прилично је уобичајено да људи користе своје телефоне пре спавања, па чак и да их држе под јастуком током сна. Али колико је опасно по ваше здравље да спавате са мобилним телефоном поред себе.
На почетку ере мобилних телефона многи лекари и научници указивали су да би зрачење које емитују ови уређаји могло да допринесе развоју рака. Међутим, докази који потврђују ову теорију никада нису пронађени.
Пре него што изађу на тржиште, данашњи паметни телефони пролазе опсежна тестирања како би добили неопходне безбедносне сертификате. У сваком случају, треба бити опрезан, посебно ноћу, сматра Антон Јастрепцев, директор лабораторије „Екоспејс“, компаније посвећене бризи о животној средини, пише Спутњик мундо.

„Треба напоменути да штета коју изазивају телефони још није у потпуности проучена. Опште правило јесте да не спавате грлећи геџет. Немојте га стављати испод јастука или поред кревета“, рекао је инжењер за Спутњик.

Према Јастрепцеву, већина уређаја је сертификована за изложеност на удаљености од пола метра. На овој удаљености њихов утицај на здравље је минималан. Из тог разлога, препоручује се да телефон не држите близу главе, наглашава он.
Специјалиста такође препоручује употребу бежичних слушалица како би се избегао интензиван додир телефона са главом.
„Ако пуно причате телефоном, можете држати телефон чак и на столу – телефон вас неће зрачити, зрачиће слушалица али то зрачење неће нанети никакву штету организму“, објаснио је он.
Јастрецев је нагласио да у неким ситуацијама мобилни телефони емитују више зрачења од нормалног. Тада је посебно је важно да их одаљимо од главе и треба бити опрезан.
„Ако је мобилна базна станица далеко или је веза слаба – на пример на селу – тада телефон троши много енергије за комуникацију с базном станицом и емитоваће више зрачења. То се мора узети у обзир. У таквим случајевима је боље склонити га од главе“, саветовао је инжењер.
Експерт је подсетио и да је посебно важно да особе са пејсмејкером не држе телефон превише близу, јер би мобилни телефон могао да изазове електромагнетне сметње и утиче на рад срчаног апарата.
Разговор телефоном - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2020
Руски неуролог открива како да се заштитите од зрачења мобилних телефона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала