- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски пилоти добијају ново оружје

© Sputnik / Dmitriy VinogradovРуски пилоти у авио-бази Хмејмим у Сирији
Руски пилоти у авио-бази Хмејмим у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2021
Пратите нас
Компактан, моћан, брз и бешуман, управо ће такво оружје добити војна и тактичка авијација ваздушно-космичких снага Русије. Реч је о аутоматским пушкама ППК-20. О модернизованом наоружању за хитне случајеве се не говори први пут, јер пилоти тренутно имају оружје из совјетског периода.
Пилоти морају бити спремни да се боре и на земљи у случају да авион буде погођен и да морају да се катапултирају.

„Руководство Ваздушно-космичких снага Русије одлучило је да у наоружање за хитне случајеве укључи аутоматску пушку ППК-20 за пилоте ловаца, јуришних авиона и бомбардера. Производња митраљеза ће почети ускоро“, саопштио је је Спутњику извор из авиоиндустрије.

ППК-20 је аутоматска пушка „Калашњиков“ која има патроне 9х19 „Парабелум“. Као основа је узет „Витјаз-СН“ који је произведен у фабрици у Ижевску и може да погоди мету на дистанци од 250 метара. ППК-20 има ергономску ручку, а може се додати и телескоп са шест позиција.
Поред тога, постоји и допунска палица која би додатно утицала на стабилност гађања. Има и „Пикатини“ шину која се може се монтирати и одоздо и бочно што допунски омогућава бољу стабилност. Посебна пажња је посвећена величини, па је тако ППК-20 веома компактан.

„ППК-20 не заузима много места и лако се смешта у кутију са опремом за посаде хеликоптера и авиона која је предвиђена за хаваријске случајеве. Тежина аутоматске пушке са муницијом није већа од три килограма“, рекао је представник концерна Калашњиков Виталиј Бојко.

ППК-20 је бешуман и не одаје никакав пламен или дим приликом коришћења што је веома важно, јер се пилоти често катапултирају на непријатељској територији и што су тиши то су веће шансе да преживе.

Спремност за ратовање

„Потреба да се замени аутоматско оружје пилота се одавно појавила. До тада су нам дали само АКСУ (јуришну пушку Калашњиков). Она има четири шаржера по 30 метака, као и две гранате Ф-1. Поред тога у прслуку су предвиђени простори за два пиштоља ‘Стечкин’ са пет шаржера, а у сваком од њих је по 20 метака", навео је Сергеј Екимов снајпериста и пуковник.

Управо је из „Стечкина" пуцао мајор Роман Филипов који је херојски погинуо 3. фебруара 2018. године у Сирији. Његов авион Су-25 је погођен у рејону зоне деескалације Идлиб, пилот се катапултирао и слетео на територију коју су контролисали терористи. Када су кренули ка њему он се сакрио иза великог камена и почео да пуца. Успео је да погоди двојицу терориста, а након тога је извукао гранату. Сви пилоти пролазе кроз сличне ситуације.
„Пилоти два пута годишње имају вежбе из гађања. Притом, руски пилоти сами припремају оружје тако да добро знају балистику метка и све остале детаље оружја", појаснио је Екимов.

Додатна опрема

Оружје и гранате су само део опреме за хитне случајеве. Такође се у комплету налази и алат за сечење, апотека, конзерве, риболовачка опрема, сигналне ракете, компас, радио, фењер и воки-токи.
Опрема за хитне случајеве се налази у седишту за катапултирање. Неке предмете за преживљавање пилоти смештају и у прслуцима.
„Поред оружја пилоти ће добити и другу нову опрему. На пример, радио Комар је још из Совјетског времена и ефикасан је само у непосредној зони. У филмовима се приказује да се они скоро ‘каче’ за сателите, а у стварности имају мали домет, посебно у планинама", наставља Екимов.
Све више се повећава радијус за примену авиона, што значи да је пилотима неопходна савремена опрема са сателитском навигацијом како би се лакше оријентисали у случају катапултирања.
Специјалисти сматрају да је потребно направити летњу и зимску маскирну униформу, с обзиром да данас пилоти лете у сивим комбинезонима, који се виде на земљи у било које доба године, као да је потребна и боља храна.
Екимов је навео искуство америчког Ратног вазудхопловства где се у опреми налази и храна која је у облику гела, као и орашасти плодови и друге смесе које су веома калоричне.
Руски пилоти у војној бази - архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2021
Руски пилоти по први пут добијају аутоматске пушке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала