- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски ендокринолог описао прве симптоме дијабетеса

© Sputnik / Sergei Veniavskiy / Уђи у базу фотографијаУ лабораторији за истраживање вируса Центра за превенцију и борбу против сиде и заразних болести спроводе се истраживања крви животиња и људи на присуство вируса "свињског" и "птичјег" грипа.
У лабораторији за истраживање вируса Центра за превенцију и борбу против сиде и заразних болести спроводе се истраживања крви животиња и људи на присуство вируса свињског и птичјег грипа. - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2021
Пратите нас
Од дијабетеса у свету болује око 350 милиона људи, што износи око шест одсто становништва Земље. У Русији дијабетес II типа има 3.625.529 људи. Лекари су уверени да су то тачни подаци с обзиром да ова болест може бити присутна код човека без икаквих симптома.
Шта дијабетес може да изазове и како га можемо препознати открива нам руски ендокринолог Анастасија Артемјева.
Како открити да је неко оболео од дијабетеса II типа?
„Могуће је открити на основу симптома који су карактеристични за висок ниво глукозе у крви: слабост, умор, сува уста, жеђ, често мокрење, свраб коже и слузокоже и склоност инфекцијама“, рекла је докторка.
Да ли је могуће открити болест на раном стадијуму дијабетеса?
„За периода пред дијабетес је карактеристичан умерено повећан ниво глукозе у крви и не постоје никакве назнаке болести, јер га је могуће открити само лабораторијском анализом. Биохемијском анализом се проверава ниво глукозе у крви, ниво хемоглобина и ради се тест толеранције на глукозу. Тестирање се спроводи најмање једном у три године независно од узраста, а када је потврђен један фактор ризика. Провера нивоа шећера у крви се препоручује људима старијим од 45 година са нормалном телесном масом који не морају имати факторе за могуће обољење“, навела је Артемјева.
У случају да је установљена дијагноза онда је потребно ниво шећера у крви проверавати једном годишње.
Колико се дуго дијабетес II типа не може приметити?
„У већини случајева, болест је дуго асимптоматска и често се не може установити дијагноза због недостатка видљивих манифестација. Период без симптома може трајати годинама, а у неким случајевима и десетинама година, зато је и опасан дијабетес II типа. У тренутку када се установи дијагноза више од половине пацијената има једну или неколико тегоба“, додала је докторка.
Колико је дијабетес опасан?
„Проблеми могу бити примећене на очима, плућима и нервном систему. Последице су губитак вида, проблеми са бубрезима, губитак осећаја у рукама и ногама, као и ране на ногама. У случају да се дијабетес на време не открије неколико пута се повећава ризик од развоја инфаркта миокарда и можданог удара. У ретким случајевима се може развити и хипергликемијска кома“, закључила је ендокринолог.
Ситан сир, колач еклер и ораснице - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
РУСИЈА
Руски нутрициониста саветује колико дневно смете појести слатког
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала