Украјински политичар: Ако Кијев добије „Гвоздену куполу“ једна батерија поставља се у Донбас

© AFP 2023 / AHMAD GHARABLIИзраелски ПРО систем "Гвоздена купола"
Израелски ПРО систем Гвоздена купола - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2021
Пратите нас
Један од система „Гвоздене куполе“ може се користити за заштиту Мариупоља у Донбасу који је под контролом Кијева, уколико Сједињене Америчке Државе испоруче Украјини два таква система, изјавио је саветник шефа канцеларије украјинског председника и портпарол делегације Кијева у трилатералној контакт групи за Донбас Алексеј Арестович.
Каква ће одлука бити донета видеће се након извештаја америчког Министарства одбране, затим резолуције Конгреса, па одлуке извршне власти, а посебно председника (Џозефа) Бајдена. То није брзо, потребно је неко време и то је амерички политички процес“, објаснио је Арестович за телевизију „Дом“.
Он је подсетио да један систем „Гвоздене куполе“ може да заштити површину од око 150 квадратних километара. У основи, она се користи за уништавање невођених ракета домета до 70 километара – као што су системи „Град“, „Смерч“ и „Ураган“.
„Једна батерија ‘Гвоздене куполе’ може да покрије, на пример, град као што је Мариупољ са високом поузданошћу и пресретањем 90 одсто непријатељских ракета. То је резултат који су имали Израелци приликом употребе против палестинских ракета. И може да покрије област у којој се налазе трупе, кључна инфраструктура, на пример складишта или нуклеарне електране, или хидроелектрана“, рекао је он.
Арестович је додао да ће одлуку о распоређивању батерија „Гвоздене куполе“ донети команда Министарства одбране и Оружаних снага Украјине.
„Али уверен сам да ће се, ако буду испоручени, најмање једна од ових батерија користити негде на контакт линији за покривање града као што је Мариупољ, на пример“, закључио је Арестович.
Лист „Политико“ објавио је да су неки чланови америчког Конгреса укључии у нацрт закона о одбрани за 2022. амандман који предвиђа продају или предају Украјини нових система за противваздушну и противракетну одбране, укључујући једну батерију „Гвоздене куполе“, коју тренутно користи америчка војска. Бела кућа није потврдила ове информације. У Кијеву су саопштили да ће „Гвоздена купола“ помоћи у заштити кључне инфраструктуре и побољшати борбене способности украјинске војске.
Систем за противракетну одбрану „Гвоздена купола“ направила је израелска компанија „Рафаел“. Овај систем је у служби израелске војске од 2011. године.
Заставе САД  и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2021
СВЕТ
Америка и Украјина потписале споразум о војној сарадњи: Један од циљева – отпор „руској агресији“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала