- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

За Либерланд су многи чули, али између Србије и Хрватске је никла још једна „држава“

© Sputnik / СпутњикПрирода
Природа - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2021
Пратите насTelegramOdyssey
За Либерланд, самопроглашену микронацију која истиче претензије на бившу речну аду познату као Горња Сига, која се налази на западној обали Дунава, између Србије и Хрватске, чији је и предмет спора, многи су чули. Међутим, у њеној близини налази се још једна, не много позната јавности, самопроглашена микронација – Вердис.
Слободну Републику Вердис прогласио је аустралијски активиста Данијел Џексон, 30. маја 2019. године, а о њој се до сада није много знало. Тај шеснаестогодишњак, који је контактирао загребачки "Вечерњи лист", представља се као привремени председник Вердиса.
"Циљ нам је изградња помирења између етничких група у региону као и изградња еколошки свесне и хумане државе. Имамо представнике у Осијеку и Апатину те смо до сада постигли признање одређеног броја политичара и политичких странака, а запазиле су нас и неке медијске куће", тврде из Вердиса.
За Слободну државу Вердис, како се називају, направљена је прилично импресивна страница на интернету. Тамо су наведене њене вредности, како доћи до држављанства (такса је 16 долара), па су ту уобичајене рубрике попут туризма, социјална заштита, али и војске коју би та држава имала.
Она се такође налази на спорној територији на Дунаву, али је знатно мања од Либерланда. Тврде да је Вердис први ентитет који је положио право на ту територију и она ће и након разрешења спора Србије и Хрватске остати његова.
"Запошљавамо 80 људи, а то намеравамо да повећамо јер се уводе нови владини званичници. За разлику од Либерланда, имамо неограничен приступ територији, али је она још ненастањена јер нисмо међународно признати. Земљиштем управљамо преко наших представника који живе у Осијеку и Апатину и који за сада земљишту приступају бродом. Надамо се да ће ускоро доћи до међународног признања", навео је Џексон.
Он је додао да није било директног контакта с властима других земаља.
"Пратимо међународне законе и надамо се остварењу циљева и амбиција. И нас је у томе успорила пандемија", казао је Џексон и додао да постоји нада да ће за пет или десет година достићи међународно признање и имати довољно новца како би се за стално настанили на тлу за које тврде да на њега имају право.
Иако самопроглашени председник Вердиса у својој држави још није био, каже да то намерава да исправи и додаје да су већ издали неколико пасоша.
Либерланд лежи на обалама Дунава, између Бачког Моноштора и Змајевца. Основана на ничијој земљи, коју у оквиру разграничења нису тражиле ни Србија, ни Хрватска. - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2021
Либерланд – „држава“ између Србије и Хрватске има 700.000 људи и гради мегаструктуру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала