- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Да ли непушачи раде више од пушача

© Fotolia / MonetЗапослени у фирми на паузи
Запослени у фирми на паузи - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
Пратите нас
Ако ову дословце “горућу” тему сведемо на бројке, онда то изгледа овако: да бисте попушили једну цигарету, треба вам око шест минута.
Ако током радног времена попушите три цигарете, то је 18 минута мање рада. Током 20 радних дана за месец дана у фирми пушите 360 минута, односно шест радних сати.
Додате ли у рачуницу још минуту-две да физички изађете напоље како бисте запалили, лако дођемо до тога да седам сати месечно на послу проведете пушећи.
Узмемо ли горе наведене податке као неки просек (и под условом да све три цигарете човек не запали током службене 30-минутне паузе), просечан пушач месечно ради отприлике седам сати мање од непушача. У великим компанијама колеге непушачи често спомињу неправду која се прећутно допушта, али постоји и одговор непушача.
"Цигарета или сурфовање интернетом – иста ствар"!
“Али и непушачи се одмарају, док смо ми напољу на цигарети, они сурфују интернетом”, узвраћају пушачи.
“А ви никад не сурфујете интернетом током радног времена?”, одговарају непушачи.
„Двадесетак година радила сам у различитим колективима. И знам да сви подједнако треба да имају паузу и сви је узимају. Нико не успева осам сати да ради ефективно нити то може. Кажу да можемо највише да радимо пет или шест сати, остале сате некако украдемо ситним и врло потребним паузама“, пише портал Manager.ba.
Неко иде да запали цигарету, неко буљи кроз прозор, неко буљи у Фејсбук на мобилном, неко и пуши и буљи у Фејсбук истовремено, неко пије кафу с колегама… а опет, непушачима се неретко чини да раде више од пушача. Зато што пушача често физички нема у канцеларији и зато што га, према горе наведеној рачуници, нема седам сати месечно на радном месту.

"Нисам пушач, али не верујем да пушачи раде мање. Према мом мишљењу, раде мање они који су спори, неделотворни, лењи или неспособни. И то нема везе с пушењем“, сматра пушач.

Некад ће пушачу бити потребно троструко мање времена од непушача да би нешто обавио како треба. Некад ће бити обрнуто. Није решење забрањивати кратке “пуш-паузе”, јер од забрана нема користи. Добићете раднике који ће свеједно узети паузу, али ће успут бити и нервозни јер немају никотина у крви. Вас ће притом сматрати баш “послодавцем за пожелети”. Укратко, само ћете себи направили глупост. Забране ретко воде ка нечем добром.
Престаните да цените прекомерно време проведено на послу, глорификовати оне који се дижу у пет и одговарају на и-мејлове у цик зоре или остају на послу до 22 сата увече. Нико не може бити фокусиран цео дан нити на тај начин може нешто добро да уради.
Мерите ефективност, не време!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала