- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амбасада Русије: Смешни докази о умешаности трећег лица у случај Скрипаљ

© Sputnik / Алексей ФилипповЗграда руске амбасаде у Лондону
Зграда руске амбасаде у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Пратите нас
Амбасада Русије у Великој Британији назвала је смешним коришћење података о уласку и изласку неког лица у Велику Британију у својству доказа о умешаности у тровање Јулије и Сергеја Скрипаља.
„Попут прошлих оптужби изнетих током ове ‘истраге’, ни јавности ни руској страни нису представљене никакве конкретне чињенице које би указивале на умешаност ове особе у догађаје из 2018. године. А покушај да се информације о доласку и одласку одређеног лица са територије Велике Британије у неке дане марта 2018. године представе као ‘новооткривена околност’ изгледа потпуно смешно“, наводи се у коментару руске дипломатске мисије у Лондону.
Амбасада је подсетила да је изручење држављана Русије другим земљама немогуће барем у складу са уставом земље и да ће се овај принцип и даље поштовати.

Отворени за сарадњу

У саопштењу амбасаде се додаје да је Москва спремна да сарађује у случају тровања Јулије и Сергеја Скрипаља ако Лондон одустане од концепта именовања криваца.
„Руска страна је и даље отворена за професионалну сарадњу преко надлежних ресора, ако Велика Британија одустане од концепта политички мотивисаног ‘именовања’ криваца“, истиче се у саопштењу.
Такође се напомиње да је руска страна у почетку нудила пуну и отворену сарадњу преко безбедносних органа ради утврђивања чињеница о ономе што се догодило у Солсберију, али су Британци преферирали затворену истрагу.
„Као резултат тога, још једном чујемо да је још један наш држављанин наводно умешан у ‘покушај атентата’ и да је, штавише, агент ГРУ“, додала је амбасада.
Британска противтерористичка полиција саопштила је у уторак да је Тужилаштво идентификовало и подигло оптужницу против трећег осумњиченог у случају тровања Скрипаља. Према тврђењу британских истражитеља, ради се о „официру ГРУ-а Денису Сергејеву“ који је наводно у Велику Британију стигао под псеудонимом „Сергеј Федотов“. Он је оптужен за заверу за убиство Сергеја Скрипаља, покушај убиства Сергеја Скрипаљ, Јулије Скрипаљ и британског полицајца Ника Бејлија, за наношење тешких телесних повреда Јулији Скрипаљ и Нику Бејлију, као и за поседовање и употребу хемијског оружја. Раније је по истом случају издата потерница за Русланом Бошировом и Александром Петровом.
У енглеском граду Солсберију су 4. марта 2018. године, према тврдњама британских власти, отровани бивши официр Главне обавештајне управе (ГРУ) Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија, што је довело до великог међународног скандала.
Лондон сматра да је у тровање Скрипаља супстанцом А-234 умешана и Русија, што Москва категорички пориче. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је у мају 2018. године изјавио да се питање Скрипаља потеже без било каквих доказа о кривици Русије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала