- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бивши бугарски министар: Интеграција Скопља и Тиране у ЕУ не значи мањи руски утицај на Балкану

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Пратите нас
Бивши бугарски министар одбране Красимир Каракачанов критиковао је став Америке према Скопљу на штету Бугарске и истакао да се руски утицај на Балкану неће смањити са уласком Северне Македоније и Албаније у ЕУ. Истиче да је крајње наивно тако размишљати.
Америка покушава да стекне што више пријатеља у Скопљу али их при томе губи у Софији, прокоментарисао је Каракачанов недавно америчко саопштење о спору између Бугарске и Северне Македоније.
Наиме, специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар је рекао да Скопље не би требало да користи спор са Скопљем за блокаду европских интеграција Северне Македоније.
Према оцени Ескобара, Бугарска ситуацију са суседима претвара у мултилатерално питање.
Каракачанов сматра да је оваква изјава скандалозна. Он истиче да интеграција балканских земаља у ЕУ и НАТО не значи и мањи руски утицај у региону, а уз то Вашингтон не мисли на интересе Бугарске.
„Јасно је да Американци желе да Албанија и Северна Македонија уђу у ЕУ. Њихова логика је да ће се, ако Северна Македонија постане члан ЕУ, руски утицај на Балкану завршити. То је крајње наивно. Поставићу једноставно питање: зар се руски утицај у Србији смањио када је Србија 2014. године почела приступне преговоре са ЕУ? Напротив! Србија купује руске авионе, ракете, учествује у руским вежбама.. У Црној Гори, која је чланица НАТО, победила је проруска странка“, навео је он у интервјуу за сајт „Епицентар“.
Став САД према Бугарској Каракачанов је окарактерисао као недопустиво мешање у унутрашња питања земље.
Како је рекао, Софија не користи ситуацију са Северном Македонијом унилатерално: Скопље жели у ЕУ а пљује политику других чланица Уније, укључујући Бугарску.
Такође је негодовао због тога што Америка врши притисак на земље ЕУ по неким другим питањима:
„Ако САД наставе да се односе према Бугарској као према ‘банана републици’ неће ништа постићи. Напротив, изгубиће доста. Видите каква је реакција не само у Бугарској него и на другим местима, у Пољској, Мађарској, Чешкој због притисака у вези са геј браковима….. Зашто такво питање не поставе Саудијској Арабији? Можда због тога што тамо склапају уговоре од 150-160 милијарди долара? Двоструке стандарде види и обичан човек, а онда се постављају питања зашто Бугари имају више симпатија за Русију и Путина а не за њих“, каже Каракачанов.
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
РЕГИОН
Бугарски посланик критикује председника Словеније због Скопља: Игноришете наша упозорења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала