- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Кинеском гиганту прети колапс, директор се обратио запосленима

© AP Photo / Andy WongМапа развојних пројеката компаније „Евергранде“ у Кини
Мапа развојних пројеката компаније „Евергранде“ у Кини - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Пратите нас
Директор кинеске компаније за развој некретнина „Евергранде“, којој прети колапс због нагомиланих дугова, поручио је запосленима да је уверен да се и најмрачнији тренутак може преживети.
Су Ђиајин је, наиме, запосленима послао писмо поводом обележавања кинеског јесењег Месечевог фестивала, наводећи да ће компанија успети да убрза наставак изградње и производње у пуном обиму.
„Евергранде“ ће, како је истакао, постићи главни циљ осигурања примопредаје зграда купцима некретнина, инвеститорима, партнерима и финансијским институцијама.
Дугови компаније премашили су 300 милијарди долара и улагачи страхују да неће моћи да измири своје обавезе. Кинеска компанија мора да прикупи додатни новац да би на време подмирила обавезе према банкама, добављачима и власницима обвезница, пише „Јутарњи лист“.
Велики тест биће 83,5 милиона долара камата по обвезници који доспевају на наплату у четвртак, 23. септембра. Додатних 47,5 милиона долара камата по другој обвезници доспева на наплату шест дана после тога.
„Евергранде“ камате мора да плати најкасније у року од 30 дана од рока доспећа како би осигурао наставак редовног програма подмиривања обавеза по обвезницама које доспевају на наплату у марту 2022. односно 2024. године.
Страх од колапса изазвао је снажне осцилације цене акција компаније, које су на хонгконшкој берзи пале више од седам одсто, али су се накнадно опоравиле. Од почетка године ослабиле су више од 85 одсто.
Америчка агенција „Стандард енд Пурс“ упозорила је у понедељак да се не може претпоставити да ће кинеска влада спасити групу.
Пекинг би био присиљен да интервенише само у случају преливања последица које би резултовало колапсом неколико великих грађевинских фирми и представљало би системске ризике за економију, навела је та агенција.
Пекинг, Кина - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Кинески гигант грца у дуговима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала