- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Одлука Европског суда за људска права у „случају Литвињенко“ политизована

© Sputnik / Алексей КуденкоЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
Пратите нас
Москва сматра да је Европски суд за људска права у одлуци о смрти бившег официра Федералне службе безбедности (ФСБ) Александра Литвињенка у Лондону 2006. деловао политички и одступио од сопствене праксе, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„(Одлука) покреће многа питања не само у суштини закључака овог међународног тела, већ и са становишта процедуре и приступа суда“, рекла је Захарова на редовном брифингу.
Она је нагласила да „постоји још један доказ да Европски суд, који се позиционира као међународни правосудни орган, настоји да игра политичку улогу и допринесе атмосфери русофобије која је постала толико популарна у неким западним државама“.
„Потпуно је несхватљив став суда који је, у ствари, одлучио да стави печат на јасно исполитизован и више него сумњив са правног становишта закључак националног правосудног органа једне од држава-чланица Савета Европе“, приметила је Захарова.
Она је додала да је немогуће не приметити произвољна одступања која је суд направио од сопствене праксе по појединачним жалбама које су у вези са међудржавним споровима и истакла да ће правну оцену одлуке суда у Стразбуру дати генерални тужилац Русије.
Захарова је подсетила да се „раније Европски суд за људска права обавезао да неће разматрати такве случајеве док не донесе одлуку о кључним питањима у оквиру такозване повезане међудржавне тужбе“.
„Украјина је 23. фебруара ове године уложила девету по реду тужбу против наше земље у вези са, како су формулисали, операцијама усмереним на елиминисање лица које се сматрају противницима Русије у Русији и другим државама – ово је формулисана жалба Украјине“, навела је портпаролка.
„С обзиром да Литвињенкова жалба против Русије спада у оквир ове међудржавне тужбе, збуњује недоследност суда који је требао да обустави разматрање жалбе, као што је случај са хиљадама других притужби које се односе на међудржавне предмете. Сматрамо недопустивим да Европски суд примењује различите приступе на идентичне ситуације“, нагласила је Захарова.
Данас је Европски суд за људска права прогласио Русију "одговорном" за смрт бившег официра ФСБ Александра Литвињенка, нагласивши да Русија није спровела ефикасну унутрашњу истрагу његовог убиства. Пресуда је донета на жалбу удовице Литвињенка – Марине Литвињенко.

Случај Литвињенко

Подсетимо, бивши официр Службе државне безбедности Русије Александар Литвињенко, који је радио за британску службу МИ-6 након што је побегао у Велику Британију 2000. године, умро је у новембру 2006. године, недуго након добијања британског држављанства, од, како су објаснили британски лекари, тровања радиоактивним полонијумом.
Велика Британија је тврдила да је „једино веродостојно објашњење“ да иза Литвињенкове смрти стоји Русија, јер се он три недеље пре смрти састао са својим бившим колегама – Дмитријем Ковтуном и Андрејем Луговојем – како би наводно попио чај у центру Лондона.
Британски Скотланд јард због тога је Луговоја сматрао главним осумњиченим и оптужио га је за Литвињенково убиство. Луговој је негирао све оптужбе и назвао суђење „позоришном фарсом“. Москва је одбила да га изручи Лондону, а такође је више пута изјављивала да је случај политизован и да истрага није била транспарентна.
Лондон уочи ступања на снагу нових мера против короне - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
„Уметност“ на британски начин: Опера о Литвињенку антируска пропаганда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала