00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
Свет настао испод Гогољевог шињела
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Реалност је да се Партизан и Звезда боре за место у плеј-ину
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Розанов“
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
Ауторска емисија Љубинке Милинчић
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Паприка скупа и нема је довољно – цена ајвара скаче

© Sputnik / Стефан ЂурићПаприка већа од шаке у маркету
Паприка већа од шаке у маркету - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
Пратите нас
Касније него претходних година почела је припрема ајвара у лесковачкој котлини. Због суше и града паприка је скупа, килограм кошта до 130 динара, а нема је довољно. То ће утицати и на цену ајвара која ће бити и до 1.000 динара.
Род паприке сваке године је лутрија. Сунце ју је пржило, град оштетио, негде и уништио, умањио род, али је квалитет лесковачке ајварке ипак одличан, преноси РТС.

Паприка нема довољно

"Паприке додуше на корену има, али неће да зри због временских услова и наравно то ће на крају утицати на цену ајвара која ће ићи од 700 до 1.000 динара", наводи Стевица Марковић из Удружења "Лесковачки ајвар".
Уз шерпе стају и мушкарци, без обзира на године и занимање.
"Има времена да се уморимо, полако смо кренули једно десетак дана већ радимо, али имамо још два месеца напорна испред нас", наводи Стеван Петровић из газдинства "Петровић".
Деликатесом који мами и укусом и мирисом полако се пуне тегле.
"Тајна доброг лесковачког ајвара је у добром рецепту, доброј паприци, начину пржења, без два сата нема доброг ајвара", открива само неке тајне доброг лесковачког ајвара Данијела Банковић из Социјалног предузећа "Ружа" у Лебану.
Удружење "Лесковачки ајвар" планира да произведе око 50.000 тегли брендираног специјалитета. Брине их једино како свима изаћи у сусрет јер паприка нема довољно.
"Да ли ћемо планиране количине да произведемо то ја не знам, трудимо се да извучемо максимални квалитет као и до сада, паприку тешко налазимо у типу куртове паприке, а индустријску и неке друге сорте не користимо", наводи Гордана Петровић из Удружења "Лесковачки ајвар".
Измешали су се ових дани мириси паприке, парадајза, сирћета... Са југа, уз ајвар, на пут крећу и пеглане паприке, парадајз салата, пинђур, љутеница...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала