- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Kолико шољица кафе дневно је благотворно

© Depositphotos.com / Emir KlepoДомаћа кафа
Домаћа кафа - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
Пратите нас
Научници са Универзитета у Единбургу и Саутхемптону проучавали су медицинске податке готово пола милиона здравих људи и закључили да „испијање било које врсте кафе смањује ризик од развоја хроничних болести јетре“.
Оливер Кенеди, главни аутор студије, чији су резултати објављени у часопису „Био мед централ“, рекао је да би кафа могла бити „потенцијално средство превенције хроничне болести јетре“.
Умерена конзумација кафе смањује и ризик од развоја рака јетре, показала је британска студија.
Код особа које су умерено конзумирале кафу уочен је 20 посто мањи ризик од развоја масне јетре и 49 одсто мањи ризик од смрти од неке хроничне болести јетре у поређењу са људима који нису пили кафу.
Међутим, научници истичу да је и у овом случају кључ у умерености.
Истраживање Кенедијевог тима упућује да највећа корист за јетру јесте када појединац дневно конзумира три до четири шољице кафе.
До тог су закључка дошли након деценија истраживања и сакупљања медицинских података људи с познатим навикама о конзумацији или неконзумацији кафе, које су упоредили с развојем хроничних болести јетре, преноси „Национална географија“.
Ради се о подацима из британске Биобанке, „опсежне биомедицинске базе података и важног извора здравствених података о пола милиона британских корисника“.
Турска кафа и ратлук - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2021
Грешка коју многи понављају када кувају турску кафу, а може бити кобна по здравље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала