- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нове епидемиолошке мере у Црној Гори, ковид-потврда и за супермаркет

© Sputnik / Радоје ПантовићЗатварају се кафићи на Цетињу
Затварају се кафићи на Цетињу - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2021
Пратите нас
Мере за сузбијање епидемије вируса корона које данас ступају на снагу, додатно су ограничиле куповину у Црној Гори.
Осим тржних центара, ковид-потврда контролисаће се при уласку у пословне центре и велике трговинске објекте које продају непрехрамбене производе. Здравствени органи су најавили да ће од 9. октобра, ковид-потврда бити неопходна и за трговину у великим супермаркетима.
Како је казао директор Института за јавно здравље Игор Галић, власници, корисници и управљачи тих објеката дужни су да контролишу и одреде одговорну особу за поштовање те мере. Исте мере, најавио је Галић, важиће и за објекте који продају прехрамбене производе, а чија површина је 1.000 и више квадрата.
Такође, он је навео да је новим мерама предвиђено да свадбама и другим приватним прославама које се организују у угоститељским објектима, уз поседовање дигиталне ковид-потврде може присуствовати до 50 особа и у случају да се церемонија одржава на тераси или у башти, или у унутрашњости угоститељских објеката.
„Дозвољава се извођење музике уживо у унутрашњости угоститељских објеката уз обавезу да сви запослени, музичари и гости поседују Националну дигиталну потврду“, рекао је Галић.
Истакао је и ново правило за издавање потврда, па ће вакцинисани грађани моћи да је добију одмах након примљене друге дозе, уместо да чекају две недеље. Осим комплетне имунизације, ковид-потврдом се улазак у објекте који су обухваћени мерама против ширења заразе омогућава особама које поседују негативан ПЦР тест који није старији од 72 сата, позитиван тест који је старији од 14 и није старији од 180 дана или негативан брзи антигенски тест који није старији од 48 сати, преноси Б92.
ИЗ Министарства здравља казали су да ковид-потврда нема специфичан рок трајања, али не и подаци у њој, те да би потврда била важећа неопходно је да један о четири услова буде испуњен. Из ресора здравља су појаснили и да ће се садржај националне ковид потврде прилагођавати одлукама надлежних здравствених власти
Потврда о примљеној вакцини - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2021
РЕГИОН
Црна Гора и Хрватска уводе ковид потврде: Где су обавезне и од када
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала