- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

И Шолц и Лашет се надају да ће бити канцелари Немачке

© AP Photo / Markus SchreiberНови лидер Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Армин Лашет
Нови лидер Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Армин Лашет  - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
Пратите нас
Кандидат за место канцелара Немачке од Социјалдемократске партије Олаф Шолц назвао је великим успехом резултат своје партије на изборима за Бундестаг. Међутим и кандидат конзервативаца Армин Лашет, иако је разочаран изборним резултатом, нада се да његова партија може бити део наредне владе.
Шолц је изјавио да су избори у Бундестагу показали жељу грађана да се власт промене и спреман је да постане канцелар. Он је навео да ипак треба сачекати званичне резултате избора.
Лидер Хришћанско-демократске уније Армин Лашет је, са друге стране, саопштио у свом изборном штабу да резултати избора још нису јасни.
"У овом тренутку немамо тачне цифре, али већ можемо рећи да не можемо бити задовољни", рекао је Лашет.
У сваком случају, додао је он, исход гласања ставља Немачку, али и ЦДУ/ЦСУ, као и све демократске странке пред велики изазов, јер је неопходно поставити смернице за наредне године.
„То не може учинити само једна странка, потребно је да превазиђемо све раздоре и да сарађујемо. По први пут ћемо имати трочлану владу“, нагласио је он.
Рекао је да је ЦДУ/ЦСУ од својих гласача добила глас за владу коју би преводила та странка.
„Због тога ћемо учинити све да формирамо владу под водством ЦДУ/ЦСУ, јер Немачкој треба коалиција будућности, која би модернизовала земљу“, нагласио је он.
Кандидаткиња Зелене странке за канцелара Аналена Бербок назвала је да резултат излазних анкета по којима та странка осваја око 15 одсто гласова на парламентарним изборима "фантастичним".
"Имамо мандат за будућност", рекла је она и додала да је Немачкој потребна "климатска влада".
Како показују резултати излазних анкета, Хришћанско-демократска унија и Социјалдемократска партија немачке имају по 25 одсто гласова, док се на трећем месту налазе Зелени са око 15 одсто. На четвртом месту је Слободне демократе, а пета Алтернатива за Немачку. Цензус је још прешла Левица.
Избори у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
СВЕТ
Излазне анкете у Немачкој: Воде Социјалдемократе испред конзервативаца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала