- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Како су библијски градови сравњени са земљом: Пронађена веза и са тунгуским феноменом у Сибиру

© Sputnik / Василий Литош / Уђи у базу фотографијаДијамантно-графитни спојеви са места пада Тунгуског метеорита на реци Подкаменаја Тунгуска у близини села Ванавара у Краснојарској области.
Дијамантно-графитни спојеви са места пада Тунгуског метеорита на реци Подкаменаја Тунгуска у близини села Ванавара у Краснојарској области. - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
Пратите нас
Археолози који су проучавали ископине на територији древног блискоисточног града Тал ел Хамам пронашли су доказе да је био сравњен са земљом отприлике 1650. године пре наше ере услед експлозије џиновског метеорита. Они су закључили да је катастрофа била иста као код тунгуске експлозије у Сибиру.
Резултати истраживања објављени су у часопису „Сајентифик рипортс“.
Место из бронзаног доба налази се североисточно од Мртвог мора, у данашњем Јордану. Према закључку научника, пре око 3.600 година на град се обрушила ватрена стихија која га је уништила.
Најпре су се узроцима катастрофе сматрали ерупција вулкана, земљотрес или војна дејства, али ниједно од наведеног није могло да изазове температуру на којој се топе метал и глинене посуде. Експерименти са лабораторијским пећима показали су да је за то потребно загревање изнад 1.500 степени Целзијуса.
У истраживању је учествовала велика мултидисциплинарна група стручњака из Америке, Канаде и Чешке — археолози, геолози, геохемичари, геоморфолози, минералози, палеоботаничари, седиментолози, експерти за свемирски утицај и лекари.

Аутори истраживања сматрају да је механизам хаварије био исти као код тунгуског феномена 1908. године.

Према њиховим наводима, ватрена кугла формирала се на висини око четири километара изнад земље, а снага детонације је била хиљаду пута већа од снаге атомске бомбе у Хирошими. Готово читаво насеље се нашло у пламену.
Након неколико секунди на њега се обрушио снажан ударни талас који је уништио све грађевине, а људе и животиње разнео на комаде. Пламен је за отприлике минут стигао до Јерихона, 22 километра западно од Тал ел Хамама. Зидови града су се срушили и изгорео је до темеља.
Како би се склопила слика онога што се догодило било је потребно 15 година археолошког рада. На основу њега научници су направили компјутерски модел који се базира на параметрима познатих судара са свемирским телима и нуклеарних експлозија.
Стручњаци претпостављају да је катастрофа у Тал ел Хамаму послужила као основа за причу о уништењу Содомe и Гоморе. Библија је описала уништење градова у близини Мртвог мора на које су камење и ватра падали сa неба, а сви становници изгинули.
Подсећања ради, тунгуска катастрова догодила се 1908. године у близини реке Подкамена Тунгуска изнад шумског подручја у удаљеном делу источног Сибира. Разлог је била појава хипотетичког небеског тела, за које се претпоставља да је била комета.
Улазак објекта у Земљину атмосферу изазвао је експлозију која, према неким подацима, може да се упореди са експлозијом најмоћније термонуклеарне бомбе. Експлозија се чула 800 километара од епицентра, а експлозивни талас уништио је шуме на површини од 2.000 квадратних километара.
Експлозија у Сибиру - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2020
Руски научници открили тајну тунгуске експлозије у Сибиру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала