- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ковид пропуснице: Да ли је Медицински факултет прекршио Устав?

© Depositphotos.com / Romatitov626.gmail.comТзв. ковид пасош – илустрација
Тзв. ковид пасош – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
Пратите нас
Одлуком Медицинског факултета у Београду да у новој школској години уведе тзв. ковид пропуснице, поставља се питање да ли је та мера у складу са Уставом Србије, имајући у виду да је и премијерка Ана Брнабић недавно изјавила да су ковид сертификати неуставни.
Академик Коста Чавошки, пензионисани професор Правног факултета у Београду, каже за Спутњик да о уставности ковид пропусница у крајњој линији одлучује Уставни суд и нико други. Он сматра да кад је у питању заштита живота од страшне болести, да су мере попут увођења ковид пропусница дозвољене.

Чавошки: Које је право угрожено?

На питање да ли су допуштене такве мере и ако су супротности са Уставом, Чавошки одговара да није утврђено да су противуставне.

„Не знам које је то право угрожено. Кад сам био дете, била је обавезна вакцинација од туберкулозе и ја сам вакцинисан. Како тада нико није поставио питање да ли је то дозвољено или забрањено? И дан-данас се деца вакцинишу од разних болести. Да ли је ико поставио питање уставности свега тога? Дакле, лично мислим да кад је у питању заштита живота и здравља, да су мере које су примерене по начелима медицинске науке допуштене“, истиче Чавошки.

Професор Уставног права на Правном факултету у Новом Саду Слободан Орловић каже, уз ограду да није упознат са одлуком Медицинског факултета у Београду, да у начелу свака институција има право да ограничи улазак, односно да одреди ко може, а ко не да уђе у њене просторије.
Према његовим речима, уколико би се неко од запослених или студената осетио дискриминисаним због мера Факултета, онда би могао да поднесе тужбу.

Радовановић: Устав није прекршен

Епидемиолог Зоран Радовановић каже да питање уставности нема везе са ковид пропусницама, јер се Уставни суд Србије 2017. године изјаснио о вакцинацији. Ако постоји таква дилема код Кризног штаба, а постављена је још у јуну месецу, требало је да питају Уставни суд.

„Иначе по Уставу, члан 20, слободе и права грађана могу да буду ограничене или сужене ако ситуација то захтева, а то се онда покрива законом. Закон о заштити становништва од заразних болести је ту врло јасан, по неколико тачака. Е сад, сви се позивају на члан 33. Међутим, битан је члан 52, јер ми смо још у ванредној ситуацији, а то се заборавља. Ми смо 19. марта прошле године прогласили ванредну ситуацију, она није одјављена, а да би се одјавила, мора да прође 28 дана од последњег случаја, а ми још нисмо имали ситуацију да је прошло 20 дана без иједног пријављеног“, објашњава наш саговорник.

Реч је о епидемији од већег епидемиолошког значаја и према члану 51 и 52 Закона о заштити становништва, министар здравља има велика овлашћења и може да нареди обавезну вакцинацију свих грађана, додаје Радовановић и подсећа да је по истом закону који није мењан деценијама, проглашена и обавезна вакцинација против вариоле 1972. године.

Касно за ковид пропуснице, Факултет етички поступио

Радовановић сматра да је пре месец дана требало да се уведу ковид пропуснице као у већини европских земаља, а да је за Србију сада касно, јер би ефекат таквих мера био мали.
Одлуку Медицинског факултета у Београду сматра добром, јер настава почиње 1. октобра.
„Али срамота би било да невакцинисани студенти кашљу по болесничким собама и заражавају болесне људе. Неко је дошао да га лече од рака и дође му неки клипан да га зарази ковидом. То је прво, неморално. Факултет је имао етичку обавезу да то уради и сасвим је на месту што је тако поступио“, закључио је Радовановић.
Потврда о примљеној вакцини - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2021
ДРУШТВО
Медицински факултет у Београду увео ковид пропуснице
СРБИЈА
Ана Брнабић: Ковид пропуснице за кафиће, ноћне клубове…
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала